Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθώος ο Ψωμιάδης και άλλοι δύο για την επίθεση στον Μπουτάρη - Οι ποινές των εννιά

Το δικαστήριο απήλλαξε τον πρώην νομάρχη από την κατηγορία της προτροπής σε διάπραξη πλημμελήματος

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της επίθεσης στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη τον Μάιο του 2018 στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο πρώην νομάρχης βρέθηκε κατηγορούμενος για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος, ότι παρακίνησε δηλαδή το πλήθος να στραφεί λεκτικά και σωματικά κατά του πρώην δημάρχου. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν προέκυψε κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και έτσι τον απήλλαξε από την κατηγορία. Αθώοι κρίθηκαν και άλλοι δύο από τους 12 συνολικά κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο αναβάθμισε την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης για τρεις από τους κατηγορούμενους στη διακεκριμένη της μορφή και τους καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης 11 μηνών τον έναν (ένοχος και για φθορά) και 10 μηνών με τριετή αναστολή τους άλλους δύο.

Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη κοινής ειρήνης και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι έως οκτώ μηνών με τριετή αναστολή. Το αδίκημα της εξύβρισης λόγω και έργω παραγράφηκε.

Στην απολογία του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αρνήθηκε ότι παρακίνησε το πλήθος να στραφεί κατά του πρώην δημάρχου.

«Όπως κάθε χρόνο, οι περισσότεροι επώνυμοι και πολιτικοί πηγαίνουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις. Καλημέρισα τον δήμαρχο, "γεια σου Παναγιώτη" μου λέει. Την ώρα που έδινα συνέντευξη σε κανάλι της Θεσσαλίας, άκουσα πίσω μου γιούχα και ακραίες δηλώσεις. Εγώ τον κ. Μπουτάρη τον τίμησα, τον τιμώ και τον σέβομαι. Εκείνη την ώρα είπα απευθυνόμενος στην τηλεόραση "να το τραβέλι το πολιτικό που πούλησε τη Μακεδονία". Αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία πριν καν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε μεταξύ άλλων.

«Τριάντα πέντε χρόνια που πολιτεύομαι δεν έχω βγει ποτέ δεύτερος. Έχετε μπροστά σας κάποιον τρσμπουκο;
Που καταγράφεται αυτό; Τι είμαι να κουνάω τα χέρια μου; Ο Σεφερλής; Σε μια ομάδα που πήγε να ορμήξει είπα "παιδιά δεν είναι πράγματα αυτά". Ήμουν πολύ μακριά. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι κουνούσα τα χέρια μου ή ότι παρακίνησα το πλήθος», πρόσθεσε ο κ. Ψωμιάδης.

«Καταδίκασα το γεγονός μετά. Έδινα ζωντανά συνέντευξη, δεν μπορούσα να τη σταματήσω. Είδα μόνο το κυνηγητό όχι όλο το επεισόδιο. 50 χρόνια τον γνωρίζουμε. Έχουμε συνεργαστεί και ως δήμαρχος - νομάρχης
Ως υποψήφιος δήμαρχος τον επισκέφτηκα για να πάρω τις ευχές του. Είπε ο,τι έγινε, έγινε. Το "πολιτικό τραβέλι" είναι πολιτική έκφραση. Η μόνη μας διαφορά είναι πολιτική, δεν έχουμε τίποτα άλλο μεταξύ μας», είπε στην απολογία του.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στο δικαστήριο αρνήθηκαν ότι χτύπησαν τον δήμαρχο, ενώ κάποιοι παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στο περιστατικό. Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι απλά βρέθηκαν στο σημείο για άσχετο λόγο.

Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της δίκης και ερωτώμενος για το τι του έμεινε από όλη την ιστορία είναι ότι «υπάρχουν χαζοί άνθρωποι».