Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Η επάνοδος του Γιάννη Μπουτάρη και η νέα χωροταξία του δημοτικού συμβουλίου

Στιγμιότυπα από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με τη νέα του σύνθεση μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου

- Αλλαγές στη… χωροταξία στα έδρανα της αίθουσας συνεδριάσεων καταγράφηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με τη νέα του σύνθεση.

- Η παράταξη του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη επέλεξε να καταλάβει την αριστερή πλευρά των εδράνων -σε σχέση με το προεδρείο- με τους αντιδημάρχους να κάθονται μπροστά. Στα αριστερά πλάγια έδρανα θα κάθονται στο εξής οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά.

 - Εκτός από κάποιους αντιδημάρχους, στην πρώτη σειρά κάθισαν οι επικεφαλής των έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κατά σειρά οι Δρόσος Τσαβλής, Στέργιος Καλόγηρος, Σπύρος Πέγκας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μαρία Κέκη και Βασίλης Τομπουλίδης. Ανάμεσα στους δύο τελευταίους κάθισε ο έτερος σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει τη θέση που είχε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

- Τελευταίος στην πρώτη σειρά κάθισε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έπειτα από διάλειμμα 4 ετών επανέκαμψε στο δημοτικό συμβούλιο αυτή τη φορά με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα. Τον Γιάννη Μπουτάρη χαιρέτισαν με εγκαρδιότητα δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι του δήμου, καθώς και ίδιος ο Στέλιος Αγγελούδης, με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης έπιασαν τη… γαλαρία στη δεξιά πλευρά, ενώ η παράταξη του Σπύρου Πέγκα το κέντρο, με εξαίρεση την Έλλη Χρυσίδου, που έπιασε... άκρη, στην ίδια θέση που είχε και στην προηγούμενη τετραετία.

 - Ευδιάθετος και συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του εμφανίστηκε στην αίθουσα ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Εμφανής ήταν και η αγωνία του να κυλήσουν όλα ομαλά στην πρεμιέρα της θητείας του. Γι’ αυτό κάθισε μόνο για λίγο στη θέση του δημάρχου, ενώ όλο το υπόλοιπο διάστημα ήταν όρθιος και συζητούσε με τον κόσμο ή επιθεωρούσε τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προεδρείου και της δημοτικής επιτροπής.

- Δουλειές… με φούντες περιμένουν τον Βασίλη Γάκη, ο οποίος, πέρα από αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας, ορίστηκε και πρόεδρος της νεοσύστατης δημοτικής επιτροπής. Μίας επιτροπής που έχει τεράστιο φόρτο εργασίας, καθώς αντικατέστησε τις τρεις καταργημένες με τον νέο νόμο επιτροπές, την εκτελεστική, των οικονομικών και της ποιότητας ζωής.

- Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε -όπως ορίζει ο νόμος- ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Σάκης Αρναούτογλου. Προτού προχωρήσει στη διαδικασία των δημαιρεσιών, ο γνωστός μετεωρολόγος φρόντισε να ενημερώσει το σώμα για τον… καιρό, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται στο επόμενο δεκαήμερο να δούμε και χιόνια.

- Γλυκιά ήταν η σημερινή διαδικασία και γι’ αυτό φρόντισαν ο Βασίλης Γάκης και ο Βασίλης Διαμαντάκης, που κέρασαν τους συναδέλφους τους για την ονομαστική τους γιορτή.

- Δύο βετεράνοι του δημοτικού συμβουλίου, στελέχη της διοίκησης Μπουτάρη, έδωσαν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση. Ο λόγος για τον Θανάση Παππά, ο οποίος θα έχει ενεργό ρόλο στη νέα διοίκηση ως σύμβουλος σε θέματα καθαριότητας και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, στενός συνεργάτης του Στέλιου Αγγελούδη. Μάλιστα, ο δεύτερος είχε τετ α τετ με τον Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο δεν είχε καλές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρησή του από τη διοικούσα -τότε- παράταξη, την Πρωτοβουλία.

- Παρών ήταν και ο επί δύο θητείες δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος στη διοίκηση Ζέρβα, Γιώργος Αβαρλής, ο οποίος δεν έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο κ. Αβαρλής είπε μάλιστα ότι ως ενεργός πολίτης θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για να ενημερώνεται για τα θέματα της πόλης.