Skip to main content

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός στο δήμο Θεσσαλονίκης(φωτο)

Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο και οι γρίφοι τους οποίους καλείται να λύσει το επόμενο διάστημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης

Η τύχη του κυβερνητικού ανασχηματισμού αγνοείται προς το παρόν, ωστόσο ένας άλλος ανασχηματισμός, αυτός στο δήμο Θεσσαλονίκης, φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Γιάννης Μπουτάρης το έχει άλλωστε, ήδη προαναγγείλει ότι ως το τέλος Οκτωβρίου πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στο σχήμα των οκτώ αντιδημάρχων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr τις ημέρες αυτές γίνονται, και πρόκειται να κορυφωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, ζυμώσεις οι οποίες θα καθορίσουν και την τελική μορφή των αλλαγών.

Ήδη, ο δήμαρχος έχει κλείσει τον κύκλο των συναντήσεών του με τα περισσότερα από τα μέλη της δημοτικής ομάδας του και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της λήψης των τελικών αποφάσεων. Πάντως, τα περιθώρια των κινήσεών του εμφανίζονται αρκετά περιορισμένα.


Οι λόγοι γι’ αυτό είναι κυρίως τρεις:

1. Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει κάποιους από τους νυν αντιδημάρχους. Για παράδειγμα θεωρείται μάλλον απίθανο να αλλάξει τον αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκο Φωτίου καθώς και την αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου, καθώς τους τοποθέτησε μόλις πριν από μερικούς μήνες, αναθέτοντάς τους μάλιστα νεοσύστατα χαρτοφυλάκια.

Επιπλέον, θα θεωρηθεί έκπληξη εάν αφήσει εκτός Εκτελεστικής Επιτροπής τους αντιδημάρχους Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρο Πέγκα και Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά. Πρόκειται για τρία στελέχη τα οποία τα εμπιστεύεται κι εκείνοι με τη σειρά τους τον στηρίζουν με κάθε τρόπο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να γίνουν αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους. Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο του κ. Παππά θεωρείται υπερβολικά μεγάλο και ενδέχεται να σπάσει στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Στην αντιδημαρχία Οικονομικών οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η παραμονή της Γιούλης Ρανέλλα, ενώ στις αντιδημαρχίες Ανάπτυξης και Πολιτισμού ο Πέτρος Λεκάκης και η Έλλη Χρυσίδου αντίστοιχα, εφόσον αντικατασταθούν, δεν αποκλείεται να αναλάβουν κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο.

2. Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη πάγκου στα αποδυτήρια της «Πρωτοβουλίας». Από τις συζητήσεις τις οποίες έχει κάνει με τους συνεργάτες του ο δήμαρχος φέρεται να είναι ελάχιστα τα στελέχη που εμπιστεύεται απ’ όσους βρίσκονται σήμερα εκτός αντιδημαρχιών. Όμως, ακόμη και με μερικούς απ’ αυτούς, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Κουράκης ή ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, οι σχέσεις του δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Βεβαίως, δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει και να τους δούμε να αξιοποιούνται στον επικείμενο ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες σκέψεις που υπάρχουν αφορούν το ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων στελεχών που είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν όπως ο Γιώργος Αρβανίτης ή ο Λευτέρης Κιοσέογλου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης και νέων στελεχών όπως ο Simon Bensasson – Chimchi.

3. Τις επιλογές του δημάρχου περιορίζει έτι περαιτέρω το κακό κλίμα που υπάρχει στην «Πρωτοβουλία» με μια σειρά στελέχη να έχουν πλήρως ή μερικώς αποστασιοποιηθεί. Όπως για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος μόνον τυπικά θεωρείται μέλος της παράταξης ή ο Στέλιος Λιακόπουλος ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές σε ρήξη με τον κ. Μπουτάρη.

Μένει ο Π. Αβραμόπουλος

Εκείνος, πάντως, που φαίνεται αμετακίνητος στη θέση του είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος ζήτησε και τη δική του παραίτηση, με αυτές των αντιδημάρχων στην προ ημερών συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα παραμείνει στο αξίωμά του και μετά τον προσεχή Μάρτιο οπότε ολοκληρώνεται το πρώτο μισό της θητείας του.

Οι δυο τους, εκ των συνιδρυτών της «Πρωτοβουλίας», παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, φαίνεται να διατηρούν άριστη σχέση, όπως αποδεικνύεται και από το στιγμιότυπο το οποίο δημοσιεύει σήμερα η Voria.gr. Δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου συναντήθηκαν προ ημερών, σε δημόσια θέα, στο στέκι της παράταξης, το καφέ Eden και είχαν απ’ ότι φαίνεται εκτενή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.