Skip to main content

Σε δύο στρατόπεδα η Πρωτοβουλία - Επίδειξη δύναμης από Μπουτάρη

Υψηλοί τόνοι στη χθεσινή σύσκεψη της ομάδας Μπουτάρη. Τι είπαν οι επικριτές του δημάρχου, πώς τοποθετήθηκαν οι αντιδήμαρχοι. Το μήνυμα Μπουτάρη.

Σε πολύωρη –κράτησε γύρω στις τέσσερις ώρες- ομαδική… ψυχοθεραπεία υπεβλήθη χθες το βράδυ η δημοτική ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση η οποία υπάρχει στο εσωτερικό της.

Τη σύσκεψη είχε συγκαλέσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όταν, επιστρέφοντας από το πολυήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν στραφεί, ακόμη και δημοσίως, εναντίον του, όσο εκείνος απουσίαζε. Τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού group therapy θα φανούν το προσεχές διάστημα. «Ετέθησαν όλα τα θέματα. Πλέον είναι στο χέρι του δημάρχου να δει πως και εάν θα τα λάβει υπόψη του ώστε να αλλάξει το κλίμα», ανέφερε στην Voria.gr ένας εκ των στελεχών δημοτικών συμβούλων.


Απουσίες με νόημα

 

Ασχέτως, πάντως, από τις επόμενες κινήσεις του κ. Μπουτάρη φαίνεται πως κάποια πράγματα είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμα. Αυτό μαρτυρά η απουσία από τη σύσκεψη του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Στέλιου Λιακόπουλου, των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι είχαν επικρίνει τις τελευταίες ημέρες τον δήμαρχο μέσω συνεντεύξεων. Ο κ. Ζέρβας την ώρα που συνεδρίαζε η δημοτική ομάδα προτίμησε να παραστεί στη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», γεγονός που μαρτυρά ότι οι σχέσεις του με την «Πρωτοβουλία» βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Απουσία με νόημα ήταν και αυτή του κ. Λιακόπουλου ο οποίος προ ημερών είχε ζητήσει ακόμη και την παραίτηση του δημάρχου. Στη συνεδρίαση δεν προσήλθε ούτε ο Στέλιος Κανάκης ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διοίκηση. Απόντες, για διαφορετικούς λόγους, ήταν και οι Μαρία Πασχαλίδου (λόγοι υγείας) και Χρήστος Παπστεργίου (επαγγελματικοί).

Δύο ομάδες

Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε αυτήν μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και ορισμένοι συνεργάτες του δημάρχου (Ψαρράς, Σοφιαλίδης). Δεν συμμετείχαν διαμερισματικοί σύμβουλοι και μη εκλεγμένα στελέχη της «Πρωτοβουλίας». Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έλαβαν όλοι το λόγο.

Από τις ομιλίες των δημοτικών συμβούλων διαφάνηκε ότι η δημοτική ομάδα είναι χωρισμένη στα δύο. Σε αυτούς οι οποίοι υπερασπίζονται τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της ομάδας, όπου αποφασιστικό λόγο έχει ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι. Και σε αυτούς οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξουν ριζικές αλλαγές, λέγοντας ότι «δεν πάμε καλά», ότι «η εικόνα στο δημοτικό συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή είναι κακή», ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» κ.ο.κ. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν κατά κύριο λόγο οι αντιδήμαρχοι οι οποίοι στη διάρκεια της σύσκεψης υπερασπίστηκαν το έργο τους, αποκρούοντας, συχνά με επιθετικό τρόπο και σε υψηλούς τόνους, τις επικρίσεις τις οποίες δέχθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν κυρίως οι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εκφράζουν διαφωνίες για αρκετές από τις πολιτικές της πλειοψηφίας και βεβαίως για το ακραίο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.

Μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν ήταν η λειτουργία της δημοτικής ομάδας, ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, ο τρόπος αξιοποίησης των στελεχών (αντιδημάρχων), η προστασία του δημόσιου χώρου (τραπεζοκαθίσματα), ο τρόπος διενέργειας των διαγωνισμών, οι έλεγχοι που γίνονται στο δήμο από τους οικονομικούς επιθεωρητές, το νέο διοικητικό μοντέλο στο δήμο το οποίο από αρκετούς χαρακτηρίστηκε ως «αποτυχημένο» κ.ο.κ.  

Η παρέμβαση του δημάρχου

Τη διαδικασία άνοιξε ο δήμαρχος. Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι «δεν έχω πρόβλημα να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται στη δημοτική ομάδα και όχι στα μέσα ενημέρωσης και στο δημοτικό συμβούλιο». Εξέφρασε, τη δυσφορία του για τις δημόσιες διαφοροποιήσεις, κυρίως των Στέλιου Λιακόπουλου και Γιώργου Αρβανίτη λέγοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτά». Πάντως, το γεγονός ότι στην αρχική παρέμβασή του δεν αναφέρθηκε στον κ. Ζέρβα, μαρτυρά ότι πιθανότατα ο δήμαρχος θεωρεί ότι ο πρώην αντιδήμαρχος είναι πλέον φευγάτος από την παράταξη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις όλων των μελών της δημοτικής ομάδας, πρώτα των απλών δημοτικών συμβούλων και εν συνεχεία των αντιδημάρχων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr οι δημοτικοί σύμβουλοι, με τη σειρά που πήραν το λόγο ανέφεραν τα εξής:

Ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής Βεβαίωσης Καλής Εκτέλεσης Εργασιών της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης είπε ότι «δεν λειτουργούμε ως ομάδα. Μοιάζουμε με την ομάδα του Παπαγεωργόπουλου όπως ήταν πριν από την κατάρρευσή της». Τόνισε πως «όταν δεν ενημερώνομαι για μείζονα θέματα και διαφωνώ δεν θα ψηφίζω. Δεν είμαι κουκί κανενός».

Ο Ανδρέας Κουράκης υπογράμμισε πως «η κατάσταση δεν είναι καλή». Είπε ότι «θα πρέπει να λειτουργούμε ως ομάδα, να υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια στην αξιοποίηση των στελεχών», ενώ τόνισε πως υπάρχουν θέματα διαφάνειας. Απευθυνόμενος στον κ. Μπουτάρη είπε ότι το μοντέλο διοίκησης που επέλεξε αρχικά με τους πέντε αντιδημάρχους αποδείχθηκε αποτυχημένο γι’ αυτό και στη συνέχεια έγιναν οκτώ. Παράλληλα κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι και ο ίδιος με τις δηλώσεις του πυροδοτεί την εσωστρέφεια. Εξέφρασε, δε, την πλήρη διαφωνία του με όσους ζητούν να υπάρξουν διαγραφές από τη δημοτική ομάδα.

Η Σοφία Ασλανίδου, όπως και ο Αλέξανδρος Άγιος ζήτησαν μεταξύ άλλων να σταματήσει η απ’ ευθείας μετάδοση από την TV100 των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι αυτό δεν βοηθά τη λειτουργία του Οργάνου.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Γιώργος Αρβανίτης ο οποίος είπε πως «δεν φανταζόμουν ότι επί ημερών μας θα μπουν οικονομικοί επιθεωρητές στον δήμο». Ανέφερε ότι η αντιδημαρχία στην οποία προΐσταται ο Θανάσης Παππάς έχει πολλά αντικείμενα και ζήτησε να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη λέγοντας πως «δεν υπάρχουν αιρετοί που είναι για πέταμα». Επίσης έδωσε απαντήσεις στις επικρίσεις τις οποίες δέχθηκε από τον κ. Μπουτάρη ενώ υπήρξε και στιγμιαία ένταση με την αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα.

Ο Τάσος Τελίδης είπε ότι ο δήμαρχος ακούει μόνον τους στενούς συνεργάτες του. Χαρακτήρισε «φιάσκο» τη διοργάνωση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» και ήταν επικριτικός προς ορισμένους αντιδημάρχους λέγοντας ότι «άλλα έλεγαν πριν να μπουν σε αυτή τη θέση».

Ο Χασδάι Καπόν τόνισε πως πολλά από τα προβλήματα προκαλούνται από τις φιλοδοξίες ορισμένων. Είπε ότι κάποιοι ασκούν μονίμως δομική αντιπολίτευση και πρότεινε να οριστούν ομάδες δημοτικών συμβούλων οι οποίες θα επεξεργάζονται συγκεκριμένα θέματα.

Οι αντιδήμαρχοι

Η αντιδήμαρχος αστικής ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου είπε ότι «φοβάμαι» γιατί «βλέπω ότι δεν λειτουργούμε σαν ομάδα», «δεν υπάρχει πειθαρχία».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι «κάνουμε πράγματα αλλά δεν τα προβάλουμε αποτελεσματικά. Αλλάξαμε σημαντικά την εικόνα της πόλης», ενώ υπογράμμισε ότι «το σύστημα διοίκησης είναι δημαρχοκεντρικό και χρειάζεται στιβαρή ηγεσία».

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα άφησε υπαινιγμούς σε βάρος κάποιων εκ της «Πρωτοβουλίας» λέγοντας ότι «εμείς φέραμε τους οικονομικούς επιθεωρητές στο δήμο».

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης είπε ότι «θα πρέπει να βρίσκονταν εδώ ο Ζέρβας και ο Λιακόπουλος» και διερωτήθηκε γιατί δεν παραιτούνται από την Οικονομική Επιτροπή όσοι από την πλειοψηφία διαφωνούν.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Φωτίου είπε πως «από ορισμένους υπάρχει προσωπική ατζέντα», ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου ανέφερε πως νοιώθει άβολα με ορισμένα που ακούστηκαν, τονίζοντας ότι «είναι ευθύνη του δημάρχου ποιοι θα μπουν σε θέσεις ευθύνης».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ο οποίος έλαβε τελευταίος το λόγο τόνισε ότι «είναι ευθύνη δική μας να μην επιτρέψουμε η πόλη να επιστρέψει στο προηγούμενο αντιδραστικό καθεστώς». Επισήμανε ότι «ο δήμαρχος διαθέτει την πλήρη νομιμοποίηση ώστε να ασκήσει απερίσπαστος τα καθήκοντά του ως το 2019», υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «αν συνεχίσουμε έτσι το 2019 θα χάσουμε». Τόνισε ότι η κριτική που ασκείται «δεν είναι υποβολιμαία», ότι «ο φόβος για υπονομευτές γεννά εξουσιαστές» και ζήτησε να υπάρχει ανεκτικότητα απέναντι στις διαφορετικές απόψεις. Ζήτησε να υπάρξει συσπείρωση γύρω από το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας», να μην μετατραπεί η παράταξη «σε ένα σύνολο Προκρίτων» και «να υπάρξει αξιοποίηση όλων χωρίς αποκλεισμούς». Για τα θέματα της διαφάνειας είπε «ας περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για να δούμε εάν και σε ποιους υπάρχουν ευθύνες».

Εμμένει ο Μπουτάρης

Την πολύωρη συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε για άλλη μια φορά τη δυσφορία του για τις δημόσιες επικρίσεις τις οποίες διατύπωσαν δημοτικοί σύμβουλοι όπως οι κ. Ζέρβας και Λιακόπουλος. Θυμήθηκε παλιότερες προστριβές, όπως η υπόθεση Αλλατίνη αλλά και αμφισβητήσεις επιλογής συνεργατών του (Καπόν, Ψαρράς κ.ά.).

Επέκρινε επίσης τον κ. Αρβανίτη για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζει για ορισμένα θέματα, προκαλώντας μάλιστα εκείνη τη στιγμή μια ένταση στην οποία ενεπλάκη και η κυρία Γούλα. Μιλώντας με το γνωστό στυλ του ο κ. Μπουτάρης είπε ότι «εγώ αυτός είμαι, δεν δίστασα να συγκρουστώ ακόμη και με τον αδελφό μου, είμαι τσόγλανος αλλά η ζωή θα δείξει αν είμαι και καλός δήμαρχος». Τόνισε ότι ακούει τις διαφορετικές απόψεις, ότι θα τις μετρήσει, «είμαι συμβιβαστικός», αλλά ξεκαθάρισε πως «στο τέλος θα γίνεται αυτό που θα λέω εγώ». Ζήτησε να σταματήσει η μιζέρια και έστειλε ένα μήνυμα προς όσους τον αμφισβητούν λέγοντας ότι «ο δήμος δεν συνδιοικείται».