Skip to main content

Περιοδεία Μπουτάρη σε περιοχές με έργα ανάπλασης (φωτο+vid)

Αλλάζουν πρόσωπο τρεις περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, η περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, η οδός Αισώπου και η Πλατεία Χρηματιστηρίου.

Αλλάζουν πρόσωπο τρεις περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, η περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, η οδός Αισώπου και η Πλατεία Χρηματιστηρίου, μετά τα έργα ανάπλασης στα οποία προχώρησε η δημοτική αρχή.

Σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντις και Καθαριότητας Θανάση Παππά, Οικονομικών Γιούλης Ρανέλλα, από τον πρώην αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας πραγματοποίησε περιοδεία στις τρεις περιοχές. Ο κ. Μπουτάρης επιθεώρησε τις εργασίες και συνομίλησε με κατοίκους. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας άκουσε ορισμένα παράπονα από καταστηματάρχες, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα θα λυθούν με την ολοκλήρωση των εργασιών.

Πρώτη στάση για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε η πλατεία των Δώδεκα Αποστόλων, όπου το 90% των εργασιών ανάπλασης έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μάλιστα, το έργο, κόστους 1,1 εκατ. ευρώ, που περιελάμβανε διαμόρφωση των πεζοδρόμων, παγκάκια, νέο φωτισμό, προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και απομάκρυνση των δεκάδων σταθμευμένων οχημάτων, αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Πρόκειται για μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην περιοχή

«Με τα έργα αυτά, θα αναβαθμιστεί η αισθητική ολόκληρης της περιοχής. Στην επόμενη φάση, θα προχωρήσει η αναδιαμόρφωση των όψεων των κτηρίων, σημείωσε ο κ. Μπουτάρης εποπτεύοντας τις εργασίες, καλώντας, παράλληλα, τους κατοίκους της πόλης να «αγκαλιάσουν τα έργα».

«Πρόκειται για σημείο αξιοθαύμαστο και παράδειγμα προς μίμηση, ακόμη και προς το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.


Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Αισώπου, όπου εδώ και λίγες ημέρες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανάπλασης. Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για μία «νέα China Town», ενώ κάλεσε τους καταστηματάρχες της περιοχής να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα με κινέζικα τρόφιμα, αλλά και να διεξάγουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όπως δεσμεύθηκε, ο κεντρικός δήμος θα φροντίσει να νοικιάσει χώρο στην περιοχή, ο οποίος θα λειτουργήσει ως περίπτερο πληροφοριών, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη της Αισώπου.

 

O δήμαρχος συνομιλεί με καταστηματάρχες στην Αισώπου

Στη συγκεκριμένη περιοχή, το χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι στην ανάπλαση επαναχρησιμοποιήθηκαν οι παλιοί κυβόλιθοι, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 774.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου, οι δρόμοι αποκτούν παραδοσιακό χαρακτήρα. Κατά τις εργασίες διαμορφώθηκαν πεζοδρόμια, φυτεύτηκαν δέντρα και έγιναν ράμπες. 

 

Η Αισώπου, μετά το έργο ανάπλασης

 

 

 Ακολούθως, ο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε την πλατεία Χρηματιστηρίου, η οποία έχει αναμορφωθεί πλήρως, απ΄ όπου επισήμανε πως «οι αναπλάσεις δεν γίνονται απλώς για να αλλάξει ένας δρόμος, αλλά για να αναβαθμιστεί η περιοχή που επηρεάζει».

«Αυτό που επιθυμούμε εμείς, μέσω των αναπλάσεων, είναι να δώσουμε κίνητρα σε επιχειρηματίες και νέους», σημείωσε και πρόσθεσε πως τα κτήρια που έχουν εγκαταλειφθεί μπορούν σε βάθος χρόνου να κατοικηθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια, «προκειμένου η περιοχή να γίνει και πάλι γειτονιά αξιαγάπητη, κι όχι ένα δεύτερο... Λαδάδικο». «Έχουμε ωραίες γειτονιές, αλλά δεν πρέπει να υπερηφανευόμαστε γι' αυτές, αφού αφορούν μόλις μία χρήση», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων, πως ο δήμος προσανατολίζεται σε εξάμηνη, τουλάχιστον, παύση χορήγησης αδειών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποτραπεί η «πλημμύρα τραπεζοκαθισμάτων», όπως είπε. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει σειρά καινοτόμων στοιχείων, όπως εγκατάσταση ανεμιστήρων, νεροκουρτίνων και πιδάκων νερού, αλλά και υπόγειους κάδους ανακύκλωσης, παγκάκια, ζαρτινιέρες και stand ποδηλάτων.

Συνομιλία του δημάρχου με πολίτες