Skip to main content

Μπουτάρης: Αναγκαίος ο συμβιβασμός στον καβγά με τα Σκόπια

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την άποψή του για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την ιστορία της μακράς αυτής διαμάχης.

Τη θέση του για το Σκοπιανό επανέλαβε στη συνέντευξη του στην ΤV100 και στη δημοσιογράφο Πόπη Αστεριάδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπογραμμίζοντας ότι ο σωστός δρόμος είναι ο συμβιβασμός.

«Εγώ δεν κάνω εξωτερική πολιτική, μια άποψη λέω» σημείωσε. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε νεαρός μέσω της εκπομπής για τη στάση του στο ζήτημα του ονόματος, είπε ότι θα του συνιστούσε να πάρει και να διαβάσει το άρθρο του Νίκου Μέρτζου στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση.

«Θα σας πω και τι μου είπε ο ίδιος Ζάεφ: "εμείς έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από εσάς γιατί μεγαλώσαμε 100 χρόνια ως Μακεδόνες» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στην ιστορία αυτής της μακρόχρονης διαμάχης, υπογράμμισε: «Το παιχνίδι δεν χάθηκε επί Μητσοτάκη, ούτε επί Σαμαρά, το παιχνίδι χάθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο όταν ο Τίτο άλλαξε τη γλώσσα, άλλαξε τα ονόματα και αποκατάσταθηκε η Δημορκατία της Μακεδονίας. Και μετά τη δεκαετία του '50 που μόλις είχαμε φύγει από τον εμφύλιο και ήμασταν όπως ήμασταν κανένας δεν μίλησε για τη διοίκηση αυτή».

Ερωτηθείς για τυχόν αλυτρωτικές διαθέσει από την πλευρά της γείτονας, απάντησε ότι κυκλοφορούν διάφοροι χάρτες αλλά τα σύνορα δεν αλλάζουν έτσι εύκολα. «Δεν νομίζω ότι αυτοί θέλουν τα αλλάξουν τα σύνορα. Δεν το νομίζω. Από εκεί πέρα το τι θα προκύψει στις διαπραγματεύσεις δεν το ξέρω» σημείωσε.

«Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ένας καβγάς με τον γείτονα αναγκαστικά οδηγεί σε συμβιβασμό. Αν δεν συμβιβαστεί και η μία πλευρά και η άλλη, το πρόβλημα θα συνεχίσει και αυτό μόνο κακό δημιουργεί στην πόλη», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΠΕΔΚΜ και τη θέση που εξέφρασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για το Σκοπιανό, είπε ότι αυτές είναι οι απόψεις του καθενός και πως ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη.