Skip to main content

Σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών-Μετακινήσεων μετεξελίσσεται ο ΣΑΣΘ

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ Γιάννης Παλαιστής συμμετείχε στο συνέδριο CIVITAS FORUM Conference, που έγινε φέτος στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Στο συνέδριο CIVITAS FORUM Conference, που έγινε φέτος στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, συμμετείχε εκπροσωπώντας το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής.

Το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Civitas Initiative, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπροσώπων από πόλεις παγκοσμίως, με στόχο να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μέτρα για την κινητικότητα στα αστικά κέντρα, μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα, αλλά κι από τις προτάσεις που κατατίθενται από εξειδικευμένους επιστήμονες, επικεφαλής διεθνών, εθνικών και τοπικών οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση και κυρίως το σχεδιασμό των μεταφορών και μετακινήσεων, δημάρχων κτλ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, Violeta Bulc, η οποία πριν από λίγους μήνες είχε απονείμει στο ΣΑΣΘ ειδικό βραβείο για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε ο φορέας και είναι το πρώτο στην Ελλάδα.

Ο κ. Παλαιστής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη διοργάνωση ημερίδας αναφορικά με τη μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων. Η ημερίδα σχεδιάζεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του έτους. Η μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων έχει μελετηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ΕΡΤΑ και η ολοκληρωμένη πρόταση έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Παράλληλα, ο κ. Παλαιστής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το δήμαρχο της Λιουμπλιάνα, Zoran Jankovic και με εκπροσώπους δήμων και φορέων αστικών συγκοινωνιών, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Στόχος του φετινού συνεδρίου CIVITAS FORUM Conference ήταν ο σχεδιασμός καλύτερων και πιο «καθαρών» μετακινήσεων στις μεγαλουπόλεις παγκοσμίως, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

«Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη βελτίωση και τη βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών και μετακινήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής καινοτόμων μοντέλων, πολλά από τα οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε και στα ελληνικά μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη. Επίσης, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου αστικού περιβάλλοντος, με λιγότερη ρύπανση, ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη μετακίνηση των πολιτών, ειδικά μέσω των αστικών συγκοινωνιών. Ως ΣΑΣΘ είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη μελέτη που έχουμε εκπονήσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ΕΡΤΑ για τη μετατροπή του οργανισμού σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων για τη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, που πλέον αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να σταματήσει η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων που είναι σχετικές με τις μεταφορές και τις μετακινήσεις και να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός, ώστε να περιορίσουμε τη γάγγραινα του κυκλοφοριακού προβλήματος», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής.