Skip to main content

Ερώτηση στη βουλή για επικείμενες απολύσεις εργαζομένων του πρώην ΣΑΣΘ

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για μεταφορά των εργαζομένων στον νέο φορέα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλεψη για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στο πρώην Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) κατέθεσαν οι βουλευτές ΚΚΕ Ά και Β' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής και Σακης Βαρδαλής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βουλευτές, οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συνέχιση της εργασίας τους στο νέο φορέα (ΟΣΕΘ), παρά τις προβλέψεις του νόμου και τις διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού, ότι όλοι οι εργαζόμενοι του καταργηθέντος ΣΑΣΘ θα μεταφερθούν στον ΟΣΕΘ.

«Το προσωπικό αυτό εργάζονταν έως και 16 χρόνια στο ΣΑΣΘ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με όρους και συνθήκες μόνιμων υπαλλήλων», επισημαίνουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Γεγονός άλλωστε που έχει επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατο έλεγχο, εντός του 2017, από τον ΕΦΚΑ, που επέβαλλε και σχετικό πρόστιμο στο ΣΑΣΘ, ακριβώς στη βάση της κρίσης ότι η εργασιακή σχέση, του εν λόγω προσωπικού, έχει το χαρακτήρα σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου». 

Οι βουλευτές ζητούν «να σταματήσουν οι προγραμματιζόμενες απολύσεις των προαναφερθέντων εργαζόμενων και να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία τους στον ΟΣΕΘ, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Παράλληλα, ζητούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.