Skip to main content

Οργή του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» μετά το νέο «όχι» για μετονομασία της οδού Λαγκαδά

«Αποτελεί προσβολή για τη Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς, του Μάη του ΄36, των ειρηνιστών του Γρηγόρη Λαμπράκη και των δημοκρατικών αγώνων των πολιτών της, μια ανιστόρητη άρνηση και γραφειοκρατική αντίληψη»

Την οργή του εκφράζει ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, για την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδια επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στο νέο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη».

«Για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, παρεκτρέπεται και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, την ιστορία και τον πολιτισμό... Την Ελλάδα και τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία!», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Απορρίπτει και πάλι, τις ομόφωνες και ομόθυμες αποφάσεις των δήμων  Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως - Συκεών , Αμπελοκήπων - Μενεμένης  και Παύλου Μελά, για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.

» …Και το δις εξαμαρτείν, παρά τις εξηγήσεις για λάθος και τις αντίθετες διαβεβαιώσεις για άμεση διόρθωσή του ..ουκ επιτροπής σοφής!», λέει ο πρόεδρος του Μουσείου και προσθέτει:

«Η απορριπτική, και πάλι, απόφαση της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί ύβρη προς την Ελλάδα και τη Ρωμιοσύνη… Δεν θα πω στον ίδιο τον μεγάλο μας, τον παγκόσμιο Μίκη, γιατί η οικουμενική τιμή που δέχθηκε από όλον τον δημοκρατικό κόσμο και συνεχίζει και μετά τον θάνατό του, δεν μπορεί να μειωθεί από την ανιστόρητη, μισαλλόδοξη,  σκοταδιστική (δεν ξέρω ποιος χαρακτηρισμός ταιριάζει) απόφαση μιας επιτροπής…

» Η απορριπτική απόφαση, αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς τις ομόθυμες, ομόφωνες αποφάσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Θεσσαλονίκης , Νεαπόλεως –Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Παύλου Μελά και στο ένα εκατομμύριο των πολιτών που εκπροσωπούν.

» Αποτελεί προσβολή για τη Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς, του Μάη του ΄36, των ειρηνιστών του Γρηγόρη Λαμπράκη και των δημοκρατικών αγώνων των πολιτών της, μια ανιστόρητη άρνηση και γραφειοκρατική αντίληψη, που στερεί από την πόλη και τις νέες γενιές, τη σύνδεσή της με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον πιο σημαντικό δημιουργό, μουσικοσυνθέτη, στοχαστή, αγωνιστή και πολιτικό της σύγχρονης ιστορίας μας», καταλήγει ο πρόεδρος του Μουσείου. 

» Καλώ την υπουργό Εσωτερικών να πάρει θέση σ΄ αυτήν την… ιδιότυπη εξορία και εξοστρακισμό του Μίκη.

» Καλώ τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, τους δημάρχους, τα συνδικάτα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα, τα επιμελητήρια, όλους τους συλλογικούς φορείς και τον καθένα μας ξεχωριστά να ακυρώσουμε αυτήν την απρεπή και ανιστόρητη απόφαση».