Skip to main content

Η… αδιανόητη ευταξία στην εστίαση, τα καμπανάκια για το Flyover, η άτακτη υποχώρηση της Περιφέρειας και το μέλλον της Λαγκαδά

Μια… άλλη Θεσσαλονίκη από χθες με την τακτοποίηση των τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο της πόλης. Τα μέτρα που καίνε για το Flyover, η δικαίωση των φαρμακοποιών για τις νέες άδειες και γιατί η αιτούμενη μετονομασία της οδού Λαγκαδά έχει ακόμη πολύ μέλλον

Πραγματικά... αδιανόητη είναι η ευταξία που επικράτησε χθες το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πεδίο των τραπεζοκαθισμάτων των επιχειρήσεων εστίασης. Η φωτογραφία από την Προξένου Κορομηλά δίνει μια εικόνα, αλλά καθαρά πεζοδρόμια υπήρξαν χθες τουλάχιστον παντού στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης έληξε προχθές το 15νθήμερο που είχε δώσει ως περιθώριο ο δήμος στα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα συναφή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να επιστέψουν στα προ covid-19 όριά τους σε πεζοδρόμια και πλατείες. Κάπως έτσι ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά -η πανδημία εξαπλώθηκε από τον Μάρτιο του 2020- τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν τον νόμιμο χώρο, αυτόν που όρισε ο δήμος και για τον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειρος επιχειρηματίας της εστίασης, που έχει γράψει δεκαετίες και πολλά χιλιόμετρα στη Θεσσαλονίκη, έλεγε μετά από μια βόλτα που έκανε χθες στο κέντρο ότι «ούτε κι εγώ μπορούσα να διανοηθώ το μέγεθος της παρανομίας». Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στον νέο δήμαρχο για αυτήν την πολιτισμένη εικόνα που δεν την έχουμε συνηθίσει στην πόλη μας.

Το στοίχημα βέβαια για τον δήμο δεν ήταν η χθεσινή ημέρα, ούτε η σημερινή. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μεγάλους προπονητές ο στόχος -επομένως και το άγχος- είναι το σύστημα να κρατηθεί όσο περισσότερο γίνεται, όσο πηγαίνουμε προς το 90΄ και τις καθυστερήσεις. Τι θα γίνει σε βάθος χρόνου; Τι θα γίνεται τα σαββατοκύριακα, όταν και ο κόσμος είναι περισσότερος στα μαγαζιά και οι έλεγχοι λιγότεροι, εάν όχι ανύπαρκτοι; Τι θα γίνει όταν περάσει ο χειμώνας, ο καιρός φτιάξει και η ζήτηση για «τραπεζάκια έξω» αυξηθεί κατακόρυφα;      

Τα μηνύματα Μητσοτάκη 

Ξεκάθαρος ότι οι εργασίες για το Flyover δεν πρόκειται να ανασταλούν ήταν ο πρωθυπουργός στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου για το μείζον ζήτημα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει απασχολήσει στα σοβαρά την κυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, έχει τονίσει επανειλημμένα και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι έχει γίνει είναι «μη αναστρέψιμο». Από τη χθεσινή σύσκεψη, πάντως, προέκυψε ότι υπάρχει θετική διάθεση της κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται βράδυ και να μειωθεί η επιβάρυνση στην κυκλοφορία.

Διαβάστε - Μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν αναστέλλονται οι εργασίες για το Flyover

Το αίτημα για τη σχετική χρηματοδότηση είχε θέσει ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης και αυτό πλέον τουλάχιστον φαίνεται να μπαίνει σε καλό δρόμο. Βέβαια, ένα μέτρο, όσο θετικό και αν είναι, δεν είναι αρκετό. Και για αυτό αναμένουμε από τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς συγκεκριμένο σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, πριν αρχίσουν να στήνονται τα εργοτάξια στην περιφερειακή οδό, με πολλά μηχανήματα έργου.

... και τα καμπανάκια

Η ταλαιπωρία που θα βιώσει η πόλη είναι αναπόφευκτη αλλά πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Και η χθεσινή γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργείου Υποδομών για την πεντάμηνη παράταση στον χρόνο παράδοσης του έργου, που προφανώς συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, δεν είναι καλός οιωνός. Διότι ποιος Θεσσαλονικιός μπορεί σήμερα να πιστέψει ότι αυτή θα είναι και η μόνη παράταση, μετά τον εφιάλτη που έζησε η πόλη με το μετρό; Δικαιολογημένα, κανείς. Άλλη ολιγωρία, όμως, δεν δικαιολογείται και αυτή τη φορά πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Πέντε μήνες πίσω πήγε το Flyover - Στις 14 Μαΐου 2027 η παράδοση του έργου

Η άτακτη υποχώρηση της Περιφέρειας

Σε... άτακτη υποχώρηση οδηγήθηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ζήτημα της κατάργησης της ενιαίας φαρμακευτικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης που θα οδηγούσε στην άμεση έκδοση πολλών αδειών για νέα φαρμακεία στην ήδη υπερκορεσμένη αγορά της πόλης, κατά παράβαση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος.

Μετά, λοιπόν, τις σφοδρές αντιδράσεις των φαρμακοποιών αλλά και τοπικών βουλευτών, η ΠΚΜ αναγκάστηκε να απευθύνει διευκρινιστικό σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Υγείας, το οποίο δικαίωσε απολύτως τους φαρμακοποιούς, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες άδειες πρέπει να εκδοθούν σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα και όχι στη βάση μίας απόφασης που είχε βγει για ένα χωριό της... Κέρκυρας. Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει... Ή απλούστερα: Τζιτζικώστας – Ευγενίδης σημειώσατε 2.

Το… μέλλον της Λαγκαδά

Σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται η υπόθεση της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, που παραμένει αίτημα των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά, παρά τα δύο άκυρα που έλαβε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου από την Επιτροπή του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Τον γόρδιο δεσμό επιχειρεί να λύσει ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης, Γιάννης Σάββας, καταθέτοντας δύο προτάσεις που ίσως δώσουν λύση. Η πρώτη αφορά την από κοινού κατάθεση των αποφάσεων των τεσσάρων δήμων, που θα άρει το ένα από τα δύο βασικά επιχειρήματα της απόρριψης. Το δεύτερο είναι η αλλαγή των δύο εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν παρέστησαν στις επίμαχες συνεδριάσεις.

Η παρουσία τους, βέβαια, δεν θα έφερνε απαραίτητα το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς στη δεύτερη συνεδρίαση τα υπόλοιπα τρία μέλη της επιτροπής γνωμοδότησαν αρνητικά. Ωστόσο, θεωρείται ότι -αν μη τι άλλο- θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της πρότασης και ίσως να αλλάξουν τις ισορροπίες. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η αλλαγή αυτή που ζήτησε ο κ. Σάββας από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, το Δ.Σ. της οποίας ορίζει και τους εκπροσώπους, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς η Ένωση λειτουργεί ακόμα με τη σύνθεση που είχε πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να γίνουν οι εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου, να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο και σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις να οριστούν οι νέοι εκπρόσωποι. Κοινώς, η υπόθεση έχει ακόμα πολύ μέλλον.
 
Ο περιοδεύων Κυρίζογλου

Οργώνει την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Φεβρουαρίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που για πρώτη φορά απουσίασε από την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία διετέλεσε και πρόεδρος. Παρά το γεγονός ότι είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία, με βάση τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ως παλιά καραβάνα της αυτοδιοίκησης ο κ. Κυρίζογλου γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα το κρίνει η κάλπη και όχι τα προγνωστικά. Άλλωστε, στόχος του είναι να συγκροτήσει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει υποψήφιους και από άλλους πολιτικούς χώρους, κάτι που δεν είναι ανέφικτο, καθώς τα προβλήματα των δήμων, όπως συνηθίζει να λέει, δεν έχουν χρώμα.

Το φάντασμα του λαού

Λιγότερο από έναν χρόνο ζωής μετρά το Εργαστήριο Μελέτης της Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 2023 στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, με σκοπό να μελετήσει και να αναδείξει την πολύπλευρη σημασία του δημοκρατικού φαινομένου, αξιολογώντας παράλληλα τη σημερινή του τροπή, το παρόν και το μέλλον του. Το Εργαστήριο διευθύνει ο καθηγητής του Τμήματος, Γιάννης Σταυρακάκης, ο οποίος και θα είναι μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο (10/2) στις 17.00 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το MOMus, με αφορμή τη λήξη την επόμενη μέρα, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, της κεντρικής έκθεσης της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale που έχει τίτλο «Το φάντασμα του λαού». Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο καλλιτεχνών από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ινδία, η Ιταλία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, η έκθεση διερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού... το ίδιο ακριβώς θα κάνει και η εκδήλωση. Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Βρετανός Julian Stallabrass -γνωστός και από τη συγγραφική του δραστηριότητα και το βιβλίο του War and the Media in Vietnam and Iraq (2020)-  θα μιλήσει για το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης της φετινής Photobiennale, ενώ ο Γιάννης Σταυρακάκης θα αναφερθεί στις τρέχουσες τάσεις του λαϊκισμού ως διεθνές φαινόμενο. Συμμετέχουν επίσης δύο φωτογράφοι, η Ισπανίδα, Pilar Rosado Rodrigo, η οποία θα παρουσιάσει το έργο της με έμφαση στην έρευνά της για τη σχέση τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης και ο επίσης Ισπανός, Joan Fontcuberta, που εστιάζει στις συγκρούσεις μεταξύ της φύσης, της τεχνολογίας, της φωτογραφίας και της αλήθειας.

Το... πωλητήριο στο τμήμα Γεωπονίας

Ένα διαφορετικό πωλητήριο αναρτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην πίσω όψη της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Όχι, αυτή τη φορά δεν πωλείται κάποιο αντικείμενο, κάποιο κτήριο ή κάποιο οικόπεδο αλλά ένα... τμήμα, και συγκεκριμένα, το τμήμα Γεωπονίας. Και, μάλιστα, όποιος θέλει περαιτέρω... πληροφορίες καλείται να απευθυνθεί στο υπουργείο Παιδείας. Με αυτό το πανό, που σε σχέση με άλλα που κυκλοφορούν είναι διαφορετικό και ευρηματικό, φοιτητές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.