Skip to main content

Νοτοπούλου: Προσβολή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη το «όχι» για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά

«Η απόδοση τιμής προς τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση

Ως προσβολή χαρακτηρίζει το νέο «όχι» της Επιτροπής του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που γνωμοδότησε αρνητικά για δεύτερη φορά στο αίτημα μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη» η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η ίδια κάνει έκκληση στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να αποδοθεί τιμή στον καταξιωμένο δημιουργό «όπως είναι η βούληση του λαού της πόλης».

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Πριν από περίπου δυο χρόνια τα δημοτικά συμβούλια τεσσάρων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, των δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών, από τα όρια των οποίων διέρχεται η οδός Λαγκαδά, αποφάσισαν για τη μετονομασία της οδού, σε οδό Μίκη Θεοδωράκη προς τιμήν του μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας και παγκοσμίως γνωστού και καταξιωμένου δημιουργού.  

Προς μεγάλη έκπληξη των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων, των τεσσάρων δήμων, αλλά και ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που είναι αρμόδια για την έγκριση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων για μετονομασίες οδών, εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη συγκεκριμένη μετονομασία της οδού Λαγκαδά, σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, με αστήρικτες δικαιολογίες που στερούνται σοβαρότητας.

Οι μετονομασίες οδών είναι μια συνήθης και τυπική διαδικασία που ακολουθείται από τους δήμους της χώρας, είτε με σκοπό την απόδοση τιμής σε επιφανείς εκλιπόντες συνανθρώπους μας, είτε για την αποκατάσταση της Ιστορίας μας, είτε για άλλους λόγους που κρίνονται κάθε φορά και για κάθε περίπτωση.

Για αυτόν τον λόγο η έκπληξη, αλλά και η οργή όλων μας, έγιναν ακόμα μεγαλύτερες, όταν η ίδια αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης απέρριψε για δεύτερη φορά την απόφαση που πήραν τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων.

Η απόδοση τιμής προς τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Η απορριπτική απόφαση της επιτροπής αποτελεί προσβολή στη μνήμη του αλησμόνητου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα τέσσερα δημοτικά συμβούλια και σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Καλούμε την υπουργό Εσωτερικών να πάρει θέση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί η προσβολή απέναντι στη μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση των Θεσσαλονικέων, να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία, να αλλάξει η απαράδεκτη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να μετονομαστεί επιτέλους η οδός Λαγκαδά, σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, όπως είναι η βούληση του λαού της πόλης μας και αξίζει στον μεγάλο αγωνιστή και δημιουργό».