Skip to main content

Επανέρχεται ο δήμος Θεσσαλονίκης στην πρότασή του για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκης Θεοδωράκης

Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να συζητήσει και να εγκρίνει την πρόταση μετονομασίας

Επανέρχεται ο δήμος Θεσσαλονίκη στο θέμα για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, πρόταση η οποία είχε μπλοκαριστεί στις αρχές του 2023 από την επιτροπή του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μακεδονίας Θράκης.

Η απόρριψη των τεσσάρων αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Παύλου Μελά και Νεάπολης Συκεών της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκης Θεοδωράκη, είχε προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων τόσο από τους τέσσερις δημάρχους, όσο και από φορείς και προσωπικότητες της πόλης. Τότε η αρμόδια Επιτροπή, η οποία λειτουργεί ως Ανεξάρτητο όργανο της ΑΔΜΘ, αφού εξέτασε το θέμα και παρά την κοινή πρωτοβουλία και απόφαση των τεσσάρων δημάρχων, γνωμοδότησε αρνητικά επικαλούμενη ότι τόσο η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου όσο και η απόφαση των τοπικών κοινοτήτων, αναφέρονται σε οδό η οποία αφορά χωρικά τέσσερις δήμους.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Έβαλαν συμβολικά πινακίδα «Μίκης Θεοδωράκης» στην οδό Λαγκαδά (φωτο+vid)

Πλέον οι τέσσερις δήμοι επιστρέφουν στην πρότασή τους για τη μετονομασία της οδού και περνούν εκ νέου το θέμα από τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Την αρχή κάνει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το οποίο σήμερα, Τρίτη, θα κληθεί να συζητήσει και να εγκρίνει την πρόταση μετονομασίας. Ουσιαστικά, η νέα πρόταση που θα τεθεί προς έγκριση θα επισημαίνει τη μετονομασία της οδού στο τμήμα εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης. Το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι αποφάσεις από τα άλλα τρία δημοτικά συμβούλια Νεάπολης Συκεών, Αμπελοκήπων Μενεμένης και Παύλου Μελά.

Οι τέσσερις δήμαρχοι Κωνσταντίνος Ζέρβας, Σίμος Δανιηλίδης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Δημήτρης Δεμουρτζίδης είχαν συμφωνήσει λίγο μετά τον θάνατο του Μικη Θεοδωράκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε η σημερινή οδός Λαγκαδά που ενώνει και τους τέσσερις δήμους να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, έτσι ώστε να τιμηθεί ο παγκόσμιος και οικουμενικός μουσικοσυνθέτης. Την πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή είχε αναλάβει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως είχε επισημάνει τότε ο κ. Ζέρβας, η ονοματοδοσία μιας κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που οφείλει να αποτίσει η Θεσσαλονίκη στον μεγάλο αυτόν Έλληνα.