Skip to main content

Οι δεύτερες και τρίτες σκέψεις σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι παρατηρήσεις του Τειρεσία για τις επερχόμενες εκλογές

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο «Τειρεσίας» έχει να κάνει μερικές παρατηρήσεις. Που αφορούν σε καθένα από τα βασικά κομματικά επιτελεία ξεχωριστά.

Πρώτα από εκείνο της ΝΔ, όπου έχουν θέσει ξεκάθαρα τον πήχη για τις κάλπες. Ξεκάθαρα, από την Πειραιώς, κάνουν λόγο για το ποσοστό - κλειδί του 39%, που θα τους διασφαλίσει μια αυτοδυναμία, η οποία δεν θα συνοδεύεται από ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Λογικό, θα πει κανείς, από τη στιγμή που:

α) δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ (αποκλείεται ως ενδεχόμενο από τη Χαριλάου Τρικούπη)

β) η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα δεξιότερα της, αλλά και

γ) δεν πρόκειται παράλληλα να συνεργαστεί με μεμονωμένους βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος, απ´ οποιονδήποτε χώρο.

Κατά συνέπεια, από την Πειραιώς μιλάνε αποκλειστικά για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο (δεν υπάρχει άλλωστε...). Και για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όσα έπονται, ο «Τειρεσίας» θα προσθέσει κάτι ακόμα: Το πιθανότερο είναι ότι οδεύουμε προς επτακομματική Βουλή, καθώς το ενδεχόμενο τόσο η Νίκη όσο και η Πλεύση Ελευθερίας να μπουν στη Βουλή έχει καταστεί πλέον ιδιαίτερα ισχυρό. Μένει, βέβαια, να φανεί πώς θα αποτιμηθούν από το εκλογικό σώμα οι γκέλες και τα αυτογκόλ των δύο με τις αλλαγές στις λίστες των υποψηφίων - τα νεότερα στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Επίσης μην αποκλείετε το ενδεχόμενο στο παρά πέντε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και το ΜΕΡΑ-25. Του λείπουν μερικές χιλιάδες ψήφοι, για να μπει στη Βουλή (αν και έχουμε καιρό να δούμε τον επικεφαλής του). Οπότε φαντάζεστε τι ροντέο θα γίνει αν τα κόμματα που θα περάσουν το περιστύλιο είναι τελικά οκτώ (αντί επτά ή έξι);

Τι άλλο παρατηρεί ο «Τειρεσίας»; Ότι στην οδό Πειραιώς θεωρούν το ΠΑΣΟΚ περισσότερο επικίνδυνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι τους αφορά, για έναν βασικό λόγο: Εκτιμούν ότι, μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, είναι το κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει κάποιους πρώην δικούς του ψηφοφόρους που επέλεξαν τότε τη ΝΔ. Για έναν βασικό λόγο: Αυτοί οι ψηφοφόροι, επειδή νιώθουν τη σχετική βεβαιότητα πως και χωρίς τη δική τους ψήφο η ΝΔ θα επικρατήσει στις 25 Ιουνίου, μπορεί και να φύγουν τελικά. Με κατεύθυνση τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο φόβος αυτός προκύπτει ως συμπέρασμα κι από τις τελευταίες μετρήσεις. Συνεπώς, στη ΝΔ την παίρνουν πολύ σοβαρά και ψάχνουν για αντίδοτα. Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει ότι, στο πλαίσιο αυτό, το κατ' αρχήν σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τη ΝΔ προβλέπει «πασοκογενή» στελέχη (Πιερρακάκης - Χρυσοχοίδης) να περιοδεύσουν σε περιοχές με κεντροαριστερή παράδοση. Όπως η Κρήτη, η Αχαΐα και όχι μόνο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τώρα, δείχνει ότι θέλει να τα κάνει όλα και να τα κάνει τώρα. Μεταξύ άλλων, να εμφανίσει στην κάλπη και την εικόνα ενός πλήρως ανανεωμένου και άφθαρτου ΠΑΣΟΚ. Και κάτι λέει στον «Τειρεσία» ότι στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσει τη μη εκλογή του Κώστα Σκανδαλίδη και του Ανδρέα Λοβέρδου. Άλλωστε, τον ίδιο στόχο δεν εξυπηρετούσε και η απόφαση του προέδρου να κρατήσει την έδρα του Χάρη Καστανίδη στην Α΄ Θεσσαλονίκης;

Και φτάνουμε στον «άγνωστο Χ», τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, αυτό που αφήνει ο ίδιος να εννοηθεί ότι χρειάζεται πλέον είναι «καθαρός χρόνος». Για να σκεφθεί τα επόμενα βήματά του (όποια κι αν είναι αυτά). Ο «Τειρεσίας» θα προσθέσει το εξής: σε κάθε περίπτωση, ένα έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.