Skip to main content

Η μεγάλη ελληνική επιστροφή ετοιμάζεται

Ο Τειρεσίας επιμένει, οι ευκαιρίες είναι πολλές. Αρκεί να τολμήσουμε.

Είναι κανόνας, που μπορεί να τον επιβεβαιώσει κάθε επιχειρηματίας: Η εξωστρέφεια είναι το κλειδί της ενδυνάμωσης μιας επιχείρησης και κατ' επέκταση μιας οικονομίας. Κι επειδή, όταν μιλάμε για την Ελλάδα, τα μεγέθη είναι συγκριτικά μικρά, ο κανόνας αυτός, για να βρει εφαρμογή, έχει βασικά μια γεωγραφική διέξοδο: τα Βαλκάνια. Τα οποία ήταν μια από τις βασικές απώλειες για τη χώρα μας, την περίοδο της υπερδεκαετούς κρίσης. Όταν τράπεζες και εταιρείες υποχρεώθηκαν να αποεπενδύσουν από εκεί, αφήνοντας πεδίον δόξης λαμπρό για Γερμανούς, Αυστριακούς, αλλά και Τούρκους. Όμως, αυτά είναι πλέον παρελθόν και στον «Τειρεσία» δεν αρέσει να ζει στο παρελθόν. Γι' αυτό και το σύνθημα είναι ένα: το μέλλον μάς ανήκει ξανά. Η Ελλάδα επιστρέφει και μαζί και οι επιχειρήσεις της. Γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, στα Βαλκάνια.

Μόλις προχθές ανακοινώθηκε μια νέα ελληνική στρατηγική συμμετοχή στα Βαλκάνια, αυτή τη φορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συγκεκριμένα, μπήκε με 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της Fier Thermoelectric. Ποια είναι αυτή; Πρόκειται για την πρώτη αλβανική μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας. Not bad. Ανάλογες τέτοιες κινήσεις έχουν γίνει πολλές, τους τελευταίους μήνες, απλώς στεκόμαστε σ' αυτή γιατί είναι η πιο πρόσφατη. Όμως, αυτή τη φορά, θα ήταν λάθος να μονοπωλήσει το ελληνικό άνοιγμα μόνο μια γεωγραφική περιοχή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι διασπορά επενδυτικού κινδύνου. Άλλωστε, οι δυνατότητες δεν λείπουν.

Πάρτε, για παράδειγμα, την Κύπρο. Οι ευκαιρίες εκεί είναι μεγάλες, σε διαφορετικά επίπεδα. Δείτε τι κάνει η Eurobank. Στη συγκεκριμένη τράπεζα θεωρούν ότι το νησί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρα-γέφυρα για την προσέλκυση ξένων πελατών-επενδυτών, ακόμα και από την Ινδία. Το παράδειγμα δεν αναφέρεται τυχαία. Προ ημερών, ο όμιλος Eurobank οργάνωσε στη Λευκωσία διήμερο road show ινδικών εταιριών. Κι αυτό γιατί η τράπεζα φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο της πύλης εισόδου τους στην Ευρώπη! Βεβαίως, ρόλο σ' αυτό παίζει και ο Πρεμ Γουάτσα, που είναι βασικός μέτοχος του Fairfax και κατ' επέκταση της Eurobank κι έλκει καταγωγή από την Ινδία. Όμως, ανεξαρτήτως της αφετηρίας, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

Πού αλλού ανοίγονται γεωγραφικές ευκαιρίες για την Ελλάδα; Στον Περσικό. Τι είδους επενδύσεις ενδιαφέρουν τους Άραβες στην Ελλάδα; Απ' ό,τι αντιλαμβάνονται όσοι έχουν ανοίξει γραμμές επικοινωνίας μαζί τους, η προσοχή τους επικεντρώνεται κυρίως σε δύο κλάδους και συγκεκριμένα στην ενέργεια και στο real estate. Μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ένα μεγάλο ελληνο-αραβικό επιχειρηματικό συνέδριο, το οποίο θα ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων, που αφορούν τις δύο πλευρές. Κι εννοείται ότι κατά τη διάρκειά του θα δοθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όσους θέλουν να συνεργασθούν μαζί τους, να κάνουν το πρώτο βήμα: αυτό της προσέγγισης. Η σχετική απόφαση, για το συνέδριο, αλλά και όχι μόνο, λήφθηκε στο περιθώριο του road show, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley στο Λονδίνο. Με θέμα την ελληνική αγορά.

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αραβικό επενδυτικό κόσμο και ειδικά με το Ριάντ, που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο, αποδεδειγμένα. Γι' αυτό και ο «Τειρεσίας» επιμένει: Οι ευκαιρίες είναι πολλές. Αρκεί να τολμήσουμε.