Skip to main content

Ξαφνική αλλαγή κλίματος, πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία

Ισχυρές ενδείξεις για συμφωνία μετά το χθεσινό σκηνικό ρήξης: Κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, συμβιβασμοί εκατέρωθεν, δεν σφίγγει κι άλλο τη θηλιά η ΕΚΤ

Ισχυρές ενδείξεις ότι Ελλάδα και θεσμοί βρίσκονται στην τελική ευθεία για συμφωνία προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, μετά το χθεσινό σκηνικό εμπλοκής που δημιουργήθηκε με το non paper του Μεγάρου Μαξίμου που έβλεπε αδιέξοδο λόγω των αντιθέσεων μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ.

Το πρώτο θετικό σήμα ήρθε από τις Βρυξέλλες, καθώς κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι, μετά από αρκετό καιρό η διαπραγμάτευση στο Brussels Group κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οιωνός συμφωνίας από Γιούνκερ

 

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Στην κοινή αυτή δήλωση, που ως τέτοια αποκαλύπτει τη διάθεση για αμοιβαίους συμβιβασμούς και προοιωνίζεται την πολυπόθητη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, Τσίπρας και Γιούνκερ, τονίζουν πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι να ανοίξει το ασφαλιστικό μετά την ενδιάμεση συμφωνία, με τη συνδρομή αναλογιστικών μελετών. Η δε κοινή αναφορά Τσίπρα – Γιούνκερ στις «συλλογικές διαπραγματεύσεις» για τα εργασιακά ερμηνεύεται από το Μαξίμου ως «ένα χτύπημα στον πυρήνα του μνημονίου που αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις».

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση παραδέχεται για πρώτη φορά ότι τελεί υπό αξιολόγηση, έστω κι αν το Μαξίμου δεν την ταυτίζει με την εκκρεμή αξιολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης.  

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου, ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαίωσε τη θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Απάντηση στις αιχμές

 

Επιπλέον, σε κοινή τους ανακοίνωση, Κομισιόν, ΕΚΤ, και ΔΝΤ, διαβεβαιώνουν πως εργάζονται στενά και από κοινού με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στις χθεσινές αιχμές της ελληνικής κυβέρνησης περί διαφωνιών μεταξύ των θεσμών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανάσα από ΕΚΤ

 

Τέλος, ως επιστέγασμα των θετικών εξελίξεων, η ΕΚΤ, παρά τις περί του αντιθέτου συντηρητικές έως αρνητικές προβλέψεις, προχώρησε  σε αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά δύο δισ. ευρώ, στα 78,9 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, όπως είχε προϊδεάσει το πρακτορείο Reuters, παρά τις ενστάσεις από την Bundesbank, που εισηγείται «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ είχε διαφανεί ότι δεν ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν υπήρξαν αποφάσεις για αύξηση του haircut στα ενέχυρα των τραπεζών και η σχετική συζήτηση μεταφέρεται για την άλλη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχει, για τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, και το πολιτικό σήμα του Eurogroup της Δευτέρας.

Σκωτσέζικο ντους η διαπραγμάτευση. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, με την ελπίδα η σημερινή αισιοδοξία να επιβεβαιωθεί στην πράξη...

Επειδή βέβαια οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο-τριών μηνών μοιάζουν με σκωτσέζικο ντους, με συνεχείς αλλαγές στο κλίμα, συνήθως επί τα χείρω, ας κρατήσουμε προς το παρόν μικρό καλάθι, με την ελπίδα η σημερινή αισιοδοξία να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Και να αποκατασταθεί, το ταχύτερο, η χρηματοδότηση της χώρας, καθώς το κλείσιμο της κάνουλας από τους εταίρους, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αβεβαιότητα, έχει δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας στην ελληνική πραγματική οικονομία.