Skip to main content

Η τεχνική συμφωνία έκλεισε, αλλά οι εκκρεμότητες μένουν

Θέμα ανοικτό υπάρχει και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στο εργασιακό, στα θέματα πρόνοιας κ.α.

Πολλές "ουρές" που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες άφησε η τεχνική συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα με τους θεσμούς. Οσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι τα σημαντικότερα αφορούν στην εκκρεμή αξιολόγηση με το ΔΝΤ αλλά και την εξειδίκευση της τέταρτης αξιολόγησης με την ΕΕ και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λυθούν μέχρι αύριο, οπότε είναι οπρογραμματισμένο Eurogroup, αλλά ούτε μέχρι το επόμενο - και κρισιμότερο όλων - που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο.

Εκεί, περίοπτη θέση κατέχει ο επαναϋπολογισμός των αντικειμενικών αξιών και οι αλλαγές που θα πρέπει να θεσπιστούν στον ΕΝΦΙΑ, που θα εφαρμοσθεί με βάση τις νέες τιμές από φέτος. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο υπολογισμός τους θα γίνει κι επισήμως γνωστός από το φθινόπωρο, αν και οι πρώτες διαρροές που έχουν γίνει αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά κατατοπιστικές.

Στον αέρα επίσης μένουν και μια σειρά από κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, καθώς έχουν κολλήσει σε διάφορα μέτωπα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την GD Comp για το θέμα της ΔΕΠΑ, αλλά και για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων.

Θέμα ανοικτό υπάρχει και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στο εργασιακό, στα θέματα πρόνοιας, αλλά και στις παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών και των επαγγελμάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα που θα μεταφερθούν για την μεταμνημονιακή περίοδο, η αυστηρότητα με την οποία θα κριθούν θα εξαρτάται από το πόσο ισχυρή θα είναι τελικά η μεταμνημονιακή εποπτεία, κάτι που ακόμα δεν έχει κριθεί. Ανάλογα, θα καθοριστεί και ο βαθμός ελευθερίας που θα έχει η Ελλάδα στο μέλλον, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα είναι και ιδιαιτέρως σημαντικός.