Skip to main content

Σκληρές δηλώσεις Τσίπρα πριν το μπρα ντε φερ του Σαββάτου

Χειρότερο κι από το μνημόνιο η νέα πρόταση των θεσμών, λένε πηγές της κυβέρνησης. Γενναιόδωρη η πρόταση των θεσμών, λέει η Μέρκελ.

Αγεφύρωτο φαντάζει το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, λιγότερο από 24 ώρες πριν το κρίσιμο - και τελευταίο (;) - Eurogroup, που δεν αποκλείεται να κρίνει το μέλλον της χώρας.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από τη μία πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την εμμονή, όπως λέει, των δανειστών σε σκληρά υφεσιακά μέτρα και από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη» πρόταση των Θεσμών.

Την απόσταση των δύο πλευρών επιβεβαιώνει η νέα δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, έκανε λόγο για τελεσίγραφα και εκβιασμούς.

«Oι αρχές της EE δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για χάρη του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού λαού».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Εδνεικτικές του χάσματος είναι και οι δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι τονίζουν πως «το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο». Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι «η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης».

Με τον χρόνο να τελειώνει, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στις 6 το απόγευμα, μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθεί η νέα πρόταση των δανειστών.

Μαζί με τον πρωθυπουργό θα επιστρέψουν οι κ. Δραγασάκης και Παππάς, ενώ στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν οι κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος για στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Εκτιμάται ότι αν δεν προκύψει οριστική απόφαση το Σάββατο, δεν αποκλείεται οι ύστατες προσπάθειες να γίνουν σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ αρχηγών κρατών, την Κυριακή.