Skip to main content

Τρομοκρατική επίθεση με 13 νεκρούς στη Βαρκελώνη- Βαν έπεσε στο πλήθος

Δεκατρείς νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες - Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο η αστυνομία της Βαρκελώνης - Δύο συλλήψεις υπόπτων

Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βαρκελώνη, όταν φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον πεζόδρομο της Ράμπλας, στην πιο τουριστική περιοχή της καταλανικής πόλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άτομα και δεκάδες άλλα να τραυματιστούν. 

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Έχουν αποκλείσει το σημείο, ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή για να περιθάλψουν τους τραυματίες, ενώ τα καταστήματα κατέβασαν ρολά για να προστατέψουν τους πελάτες τους από ενδεχόμενο κίνδυνο.

Η κυβέρνηση της χώρας μιλά για τουλάχιστον 80 τραυματίες, εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι πηγές της ισπανικής αστυνομίας αναφέρουν πως οι δράστες οδηγούσαν με μεγάλη ταχύτητα το όχημα πέφτοντας πάνω στο πλήθος ενώ στη συνέχεια διέφυγαν οπλισμένοι.

Η καταλανική αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη Βαρκελόνη. Ο ένας από τους συλληφθέντες ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα. Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση έγινε γνωστό ότι δύο από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.

Αργότερα, ο δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη, εντοπίστηκε κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

Η αστυνομία ανακοίνωσε με τηλεβόες ότι μια «τρομοκρατική επίθεση» έχει «επιβεβαιωθεί».

Η εφημερίδα El Periodico έκανε λόγο για δύο υπόπτους που έχουν οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ και ανταλλαγές πυρών. Λίγο αργότερα, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κανένα άτομο δεν βρίσκεται οχυρωμένο σε μπαρ της Βαρκελώνης, προσθέτοντας ότι έχει προβεί σε μία σύλληψη για την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθεί φροντίδα στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.