Skip to main content

Τουρκία: Οριακά κερδίζει το «ναι» σε δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα

Παρότι πρόκειται για δημοψήφισμα το ποσοστό συμμετοχής φαίνεται αυξημένο για τα δεδομένα της Τουρκίας - Στο 17% οι αναποφάσιστοι.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ έφθασαν οι τελευταίες τρεις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν για το επικείμενο δημοψήφισμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτές τα ΝΑΙ για το Προεδρικό Σύστημα, που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξητικές τάσεις, φαίνεται να προηγούνται των ΟΧΙ.

Γνωστός αρθρογράφος της Χουριέτ, σε άρθρο του, αποκαλύπτει τις συζητήσεις που γίνονται στα πηγαδάκια του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Τα περισσότερα μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι στο εσωτερικό, η ηπιότερη προσέγγιση του λόγου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες, στην εκστρατεία για το ναι, έχει θετική απήχηση στο λαό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών δημοσκοπήσεων, οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί στο 17%. Ένα ποσοστό από αυτούς δεν θα πάει καθόλου στις κάλπες. Παρότι πρόκειται για δημοψήφισμα το ποσοστό συμμέτοχής φαίνεται αυξημένο για τα δεδομένα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις υπολογίζεται πως θα είναι πάνω από 80 %.

Τρεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αξιολογήθηκαν στη συγκέντρωση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Σύμφωνα με αυτές, το προβάδισμα των ΝΑΙ είναι σαφές αλλά δεν έχει ακόμη ξεφύγει δραματικά από τα ΟΧΙ. Με την προβολή των αναποφάσιστων το κατώτερο ποσοστό για τα ΝΑΙ είναι στα 53,8% και το μεγαλύτερο στο 54,5. Με τις ίδιες προϋποθέσεις τα ΟΧΙ κυμαίνονται από 45,5 έως 46.2%.