Skip to main content

Το κύρος της άποψης Σκουρή για την «υπόθεση Βόλβης» ζητά ο δήμος

Στον πρώην πρόεδρο του Ευρωδικαστηρίου καταφεύγει ο δήμος Βόλβης, προκειμένου να δώσει απάντηση στην Κομισιόν εν όψει της απόφασης για τα πρόστιμα

Τη συνδρομή του πρώην προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός από τους διεθνώς πλέον διαπρεπείς νομικούς, ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, Βασίλη Σκουρή, αποφάσισε να ζητήσει ο δήμος Βόλβης για να έχει την πιο έγκυρη γνωμοδότηση για την περιβόητη «υπόθεση Βόλβης» και να τη στείλει με τις όποιες αποφάσεις του στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Elzbieta Bienkowska, εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται σχετικά με την επιβολή ή μη προστίμων στη χώρα μας.

Το σίριαλ με την «υπόθεση Βόλβης» συνεχίζεται, καθώς το νομικό κουβάρι δεν το έχει ξετυλίξει ακόμη κανείς και ήδη υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τη συμμόρφωση κάθε δήμου και συνολικά της Ελλάδας στις αποφάσεις της ΕΕ και ειδικά στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, με την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε για τις συμπληρωματικές συμβάσεις στις κτηματογραφήσεις σε διάφορες περιοχές τριών δήμων (Βόλβης, Κασσάνδρας, Θέρμης). Στην υπόθεση βεβαίως εμπλέκονται δια των υπηρεσιών και των αποφάσεών τους και οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου.

Ο δήμος Βόλβης φαίνεται να μην έχει σύμφωνη γνώμη προς τον τρόπο συμμόρφωσης που υιοθέτησε ο δήμος Θέρμης και τελικά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και επιμένει πως η συμμόρφωση με αυτό τον τρόπο είναι έωλη και δε θα γλιτώσει η χώρα το πρόστιμο. Το οποίο πρόστιμο μπορεί να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ και θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι, έπειτα κι από την τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η «υπόθεση Βόλβης», παρά τους... πανηγυρισμούς του υπουργείου που φέρεται να έχει βρει τη λύση στο αίτημα συμμόρφωσης των Ευρωπαίων, παραμένει σταυρόλεξο για εξαιρετικά δυνατούς λύτες.

Επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου είναι να γίνει η συμμόρφωση με τον τρόπο του δήμου Θέρμης και χωρίς την κατάρτιση συγκριτικών πινάκων, ώστε και η ΕΕ να θεωρήσει ότι η χώρα αποκατέστησε την παρανομία για την οποία καταδικάστηκε το 2011 και ο ανάδοχος των επίμαχων συμβάσεων δε θα πάρει τις απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που εγείρει. Να διατηρηθεί δηλαδή η λογική των δικαστικών αποφάσεων που κέρδισε ο δήμος Θέρμης επί του αναδόχου.

Σε αυτή τη λογική υπάρχει όμως νομική διχογνωμία. Η άλλη πλευρά (όπως άλλωστε και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών) βλέπει ότι συμμόρφωση με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται και θεωρούν πως η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα πρόστιμα που θα επιβληθούν τις επόμενες μέρες μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε αυτή την πλευρά φαίνεται να είναι και ο δήμος Βόλβης. Την προηγούμενη Τρίτη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης και αποφάσισε μετά τις τελευταίες εξελίξεις (επικαλούμενο και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της Voria.gr για το ζήτημα) να υιοθετήσει τη συμβουλή των δυο νομικών υποστηρικτών του και να ζητήσει τη γνωμοδότηση του πλέον ειδικού σε τέτοια ζητήματα και μάλιστα πρώην προέδρου του ΔΕΕ, Βασίλη Σκουρή.

Οι δικηγόροι του δήμου Βόλβης τόνισαν στο δημοτικό συμβούλιο ότι η υπόθεση «έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον, όχι μόνο νομικό ζήτημα, το οποίο κατά τους τελευταίους μήνες κατέστη μάλλον ανεπίλυτο, όταν δίχασε κατά κυριολεξία την αρμόδια ιεραρχία του υπουργείου Εσωτερικών και ήδη προκαλεί πρωτοφανείς νομικές αντιπαραθέσεις του ΣΕΕΔΔ (σ.σ. Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης) με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και με τους ελεγχόμενους και εμπλεκόμενους ΟΤΑ και περαιτέρω οξύτατες νομικές διαφωνίες μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, οι οποίες δυστυχώς έχουν πλέον μεταφερθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Elzbieta Bienkowska».

Ζήτησαν έτσι -και το αποδέχτηκε το δημοτικό συμβούλιο να απευθυνθεί ο δήμος «στον πιο σημαντικό και αρμόδιο για τα συγκεκριμένα θέματα ειδικό επιστήμονα της νομικής θεωρίας και της πράξης, που είναι ο συμπολίτης μας, καθηγητής κ. Βασίλειος Σκουρής και να ζητήσει τη βοήθειά του».

Έτσι, αποφασίστηκε να ζητηθεί η γνωμοδότηση του κ. Σκουρή, μέσω της υποβολής σε αυτόν ειδικού ερωτηματολογίου, προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη δυνατή νομική κάλυψη των ενεργειών του δήμου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ 79Ε5Ω9Ω-5Ν4), θα συσταθεί και επιτροπή του δήμου που θα ζητήσει ακρόαση από τον κ. Σκουρή.

Μετά τη γνωμοδότηση Σκουρή, ο δήμος θα λάβει τις αποφάσεις του για την υπόθεση και θα τις κοινοποιήσει ο ίδιος (προφανώς πέρα από την όποια κοινοποίηση στην Ευρωπαία Επίτροπο των αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών!) στην κ. Bienkowska εν όψει και των εξελίξεων στην ΕΕ από σήμερα και μετά.

Με δεδομένο πάντως ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ταλανίζει την ελληνική Πολιτεία εδώ και τόσα χρόνια είναι απορίας άξιο γιατί κανείς άλλος δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι αντίστοιχο, που με δεδομένη την επιστημονική αρτιότητα του κ. Σκουρή και την ιδιότητα που είχε ως πρώην πρόεδρος του ΔΕΕ, η άποψή του δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας...