Skip to main content

Μάχη στις Βρυξέλλες για την αποφυγή προστίμων για την υπόθεση Βόλβης

Τι ειπώθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για την επιβολή ή μη προστίμων προς την Ελλάδα που μπορεί να υπερβούν τα 80 εκατ.ευρώ.

Μία εξαιρετικά κρίσιμη σύσκεψη η οποία θα κρίνει εν πολλοίς την οριστική ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των παράνομων κτηματογραφήσεων στους τέσσερις πρώην καποδιστριακούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας (Αρέθουσας και Εγνατίας - νυν Βόλβης, Βασιλικών - νυν Θέρμης και Κασσάνδρας) έγινε χθες στις Βρυξέλλες. Ήταν η τελευταία διαβούλευση μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν πριν η τελευταία εκδώσει την τελεσίδικη απόφασή της για την επιβολή ή μη των υπέρογκων προστίμων προς την Ελλάδα τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβούν τα 70 ή και τα 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr στη σύσκεψη η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες συμμετείχαν, εκ μέρους των Βρυξελλών ο διευθυντής του γραφείου της αρμόδιας Επιτρόπου Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και ο νομικός σύμβουλος της γενικής διεύθυνσης δημοσίων συμβάσεων και από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέας Γκουγκουλής, η γενική διευθύντρια του υπουργείου Εσωτερικών Βίκυ Γιαβή, ο νομικός σύμβουλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και ο νομικός παραστάτης του δήμου Θέρμης.

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα το γραφείο της αρμόδιας επιτρόπου είχε κατακλυστεί από πλήθος αντιφατικών πληροφοριών και εγγράφων, πολλά εκ των οποίων ήταν εξωθεσμικά και δεν εξέφραζαν την επίσημη θέση της Αθήνας. Τη συνάντηση ζήτησαν και οι δύο πλευρές προκειμένου να εκλείψουν οι παρανοήσεις και να παρουσιαστεί από την ελληνική αντιπροσωπεία η επίσημη τελική θέση της για το μείζον αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων με όπλο τις πρόσφατες τέσσερις αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Εφετείου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οι οποίες δικαίωσαν πλήρως τον δήμο Θέρμης στη διαμάχη του με τον ανάδοχο των παράνομων συμβάσεων κτηματογράφησης. Οι αποφάσεις αυτές «έδειξαν» και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει η συμμόρφωση των εμπλεκόμενων δήμων (Βόλβης, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης, ο οποίος εμπλέκεται εμμέσως στην υπόθεση της Βόλβης ως προϊσταμένη αρχή της οικείας Πολεοδομίας) αλλά και των πολεοδομικών γραφείων Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου.

Μαζί με τις αποφάσεις του ΔΕΘ η ελληνική πλευρά προσκόμισε και την επιστολή την οποία είχε στείλει προ ημερών στις Βρυξέλλες, δια μέσου του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Κουρουμπλής το περιεχόμενο της οποίας είχε αποκαλύψει η Voria.gr.

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη

Όλα αυτά τα έγγραφα (αποφάσεις ΔΕΘ και επιστολή Κουρουμπλή) η ελληνική αντιπροσωπεία τα κατέθεσε μεταφρασμένα στα αγγλικά προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή παρανόηση. Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς, όπως είχε αντιληφθεί η Αθήνα, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν μεταφερθεί προς την αρμόδια Επίτροπο εσφαλμένες πληροφορίες, μέσω αυθαίρετων ή υποβολιμαίων εκτιμήσεων και αμετάφραστων εγγράφων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυρία Μπιενκόφσκα να έχει συγκεχυμένη και εν τέλει, εσφαλμένη εικόνα σχετικά με το εάν η ελληνική πλευρά συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις τις οποίες είχε κάνει το ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ανάκληση των παράνομων συμβάσεων κτηματογράφησης. Την πρακτική αυτή είχε στιγματίσει στην επιστολή του και ο κ. Κουρουμπλής, αφήνοντας μάλιστα αιχμές σε βάρος των ιθυνόντων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με πηγή της Voria.gr η ελληνική πλευρά, δια του κ. Γκουγκουλή εξήγησε στους εκπροσώπους της Επιτρόπου ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων αποτελούν δεδικασμένο ως προς τον τρόπο ακύρωσης των παράνομων συμβάσεων κτηματογράφησης. Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν από τους εμπλεκόμενους δήμους και επιπλέον, όπως εξήγησε, βρίσκονται στην κατεύθυνση των υποδείξεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Οι έλληνες εκπρόσωποι εξήγησαν ότι ο δήμος Θέρμης και η οικεία Πολεοδομία έχουν ήδη από καιρό συμμορφωθεί προς την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και πως, έως χθες επρόκειτο να ολοκληρωθεί η συμμόρφωση και των υπολοίπων δήμων.

Απόφαση ως την Παρασκευή

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε χθες η Voria.gr η πολεοδομία Θεσσαλονίκης προχώρησε μόλις την τελευταία μέρα, την Δευτέρα, στην ανάκληση των παράνομων αποφάσεων που είχε εκδώσει παλιότερα για τους πρώην δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας (νυν Βόλβης).

Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη, ρωτήθηκε από τη Voria.gr σχετικά με την εκτίμησή του για την έκβαση αυτής της συνάντησης αλλά απέφυγε να διατυπώσει κρίσεις. Περιορίστηκε να πει ότι «η συζήτηση ήταν διεξοδική και πλήρως κατατοπιστική. Αναμένουμε πλέον την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εκτός απροόπτου ως την Παρασκευή. Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει ότι η ελληνική πλευρά πράγματι συμμορφώθηκε προς την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, οπότε δεν θα προχωρήσει στην επιβολή των υπέρογκων προστίμων.

2. Να θεωρήσει ότι μόνον κάποιοι από τους δήμους συμμορφώθηκαν οπότε σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο θα είναι μικρότερο και θα μετακυλιστεί αυτομάτως προς τους υπαίτιους δήμους, με βάση και διάταξη η οποία ψηφίστηκε προ μηνών από την ελληνική Βουλή.

3. Να εκτιμήσει ότι δεν επετεύχθη συμμόρφωση οπότε θα επιβάλει τα υπέρογκα πρόστιμα τα οποία, σε μια τέτοια περίπτωση, θα οδηγήσουν σε οικονομικό στραγγαλισμό τους υπαίτιους δήμους.