Skip to main content

Κουρουμπλής για υπόθεση Βόλβης: «Συμμορφωθείτε ως τη Δευτέρα»

Ο μόνος Δήμος που θεωρείται ότι έχει συμμορφωθεί είναι της Θέρμης. Ποιες εκκρεμότητες έχουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Βόλβης, Κασσάνδρας και Πολυγύρου.

«Συμμορφωθείτε μέχρι τη Δευτέρα». Το επίσημο έγγραφο που έφτασε στους εμπλεκόμενους Δήμους στην περιβόητη «υπόθεση Βόλβης», με χτεσινή ημερομηνία, από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, μαζί με αντίστοιχο (αναλυτικό) σημείωμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, είναι σαφές και δε χωράει παρερμηνείες.

Δήμος Βόλβης, Δήμος Κασσάνδρας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, Δήμος Πολυγύρου και Πολεοδομία Πολυγύρου (απουσιάζει ο Δήμος Θέρμης) έλαβαν την προειδοποίηση του κ. Κουρουμπλή, που αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.4318/2016 που αφορούν συμμόρφωση των δήμων και περιφερειών προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακαλούμε να προβείτε αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συμμόρφωσης των Δήμων Βόλβης και Κασσάνδρας, προσκομίζοντας στο Υπουργείο μας το αργότερο μέχρι 25-7-2016 όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει ότι έχει συντελεστεί η εν λόγω συμμόρφωση».

Η απουσία του Δήμου Θέρμης μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρούσε (σε προηγούμενο έγγραφό της) ότι και ο συγκεκριμένος Δήμος δεν έχει συμμορφωθεί, όμως πλέον το υπουργείο αλλάζει ρότα και λαμβάνοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που βλέπουν πλέον τη Θέρμη να έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (δεν ζητούν πια τους συγκριτικούς πίνακες που ήταν το μόνο σημείο τριβής με τον Δήμο, διότι προφανώς αποδέχονται τη σχετική αιτιολόγηση του Δήμου που είχε δημοσιοποιήσει η Voria.gr ότι υπάρχουν πολλαπλές συνέπειες από την κατάρτιση τέτοιων πινάκων και ότι βάσει δικαστικών αποφάσεων δεν απαιτούνται) θεωρεί προφανώς ότι ο Δήμος Θέρμης συμμορφώθηκε προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και τον αφήνει στην... ησυχία του.

Ησυχία που δεν μπορούν να βρουν πάντως οι άλλοι Δήμοι και κυρίως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που καλείται πλέον ως την ερχόμενη Δευτέρα να κάνει επίσης τις απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης, αλλιώς απειλείται (και από το υπουργείο πια) να επωμιστεί τα πρόστιμα που έχουμε προειδοποιηθεί ότι θα μας επιβληθούν ως χώρα...

Αναλυτικά στοιχεία για τις εκκρεμότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης –και των άλλων Δήμων- περιέχονται στο 13σέλιδο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. «Πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 να προχωρήσετε (οι τέσσερις Δήμοι και οι δυο Πολεοδομίες) σε όλες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση συμμόρφωσης της χώρας μας προς την απόφαση C-601/10 του ΔΕΕ».

Ποιες είναι οι διαδικασίες; Ενδεικτικά αναφέρονται:

- Ανάκληση παράνομων πράξεων καθορισμού συμβατικών αμοιβών και συμπληρωματικών συμβάσεων.
- Διαχωρισμός νόμιμου από το παράνομο μέρος φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επίμαχων μελετών.
- Σύνταξη τευχών εκκαθάρισης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σημειώνει ότι «τα 'τεύχη αναφορών – εκθέσεων εκκαθάρισης' που παρήγαγαν οι ως άνω υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν ολοκληρώνουν τη διαδικασία της εκκαθάρισης του οικονομικού αντικειμένου». Επίσης, τα δημοτικά συμβούλια Βόλβης και Κασσάνδρας ως προϊστάμενες αρχές των επίμαχων μελετών πρέπει να προβούν αμελλητί στην έγκριση των πράξεων των ως άνω κατονομαζόμενων διευθυνουσών υπηρεσιών (Πολεοδομίες).

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 16 του ν.4368/2016, σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρονται στα άρθρα 232 έως 238 του Ν.3852/2010. Επίσης, επισημαίνουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται έναντι παντός υπευθύνου, εξ εκείνων στους οποίους αποστέλλεται το παρόν να επιδιώξει με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο την αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημιάς τυχόν υποστεί εκ πιθανής επιβολής οποιουδήποτε προστίμου λόγω πράξεων ή παραλείψεων οποιουδήποτε οργάνου τους», προειδοποιεί το ίδιο έγγραφο.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι μετά την αναλυτικότατη απαντητική επιστολή του Δήμου Θέρμης προς το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το υπουργείο (τα δημοσίευσε αναλυτικά η Voria.gr) και κυρίως μετά τις αποφάσεις των εφετείων και του ΣτΕ υπέρ του Δήμου, οι Επιθεωρητές αναγνωρίζουν και εγγράφως πλέον ότι ο συγκεκριμένος Δήμος συμμορφώθηκε πλήρως προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και δε χρειάζεται πλέον ούτε να συντάξει τους συγκριτικούς πίνακες για τους οποίους είχαν έρθει σε κόντρα τα στελέχη του Δήμου που χειρίζονται την υπόθεση και οι Επιθεωρητές.

Κάτι που εμφανώς δεν αποδέχεται η Πολιτεία ότι έπραξαν οι υπόλοιποι Δήμοι και υπηρεσίες τους, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να επωμιστούν τυχόν πρόστιμα της ΕΕ, που περιμένει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας την οριστική απάντηση της χώρας ως προς τη συμμόρφωση ή μη των Δήμων, ώστε να επιβληθούν ή όχι τα όποια πρόστιμα...