Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Την Κυριακή η πορεία μνήμης για το Ολοκαύτωμα - «Η σιωπή κάνει τον πλέον εκκωφαντικό θόρυβο»

Φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από την ημέρα που αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιργκενάου, όπου θανατώθηκαν 51.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι

Στις 15 Μαρτίου 1943, στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σφυρίζει το πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου με χιλάδες άτομα εβραϊκής καταγωγής, στοιβαγμένα σε σφραγισμένα εμπορικά βαγόνια. Οι «πύλες της κολάσεως» έχουν ανοίξει για τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από την ημέρα που αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπιργκενάου, όπου θανατώθηκαν 51.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι.

Την Κυριακή 17Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς». Η πορεία που συνδιοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, θα ξεκινήσει στις 11:15 από την πλατεία Ελευθερίας με κατάληξη τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Image

«Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή κάνει τον πλέον εκκωφαντικό θόρυβο. Μια τέτοια στιγμή θέλω να πιστεύω ότι θα βιώσουμε την Κυριακή. Έχουμε μεγαλώσει με νωπές αυτές τις θλιβερές μνήμες αυτής της πόλης από αυτό το συμβάν», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Όπως είπε, «δεν θα επιτρέψουμε τη λήθη να επικρατήσει. Η σύμπραξη αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Με μια φωνή η Θεσσαλονίκη τιμά τα παιδιά της. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας οφείλει και πρέπει να είναι ο εφησυχασμός. Η ανοχή δίνει οξυγόνο στο τέρας του μίσους».

Ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι «σε μια εποχή όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, σε μια εποχή όπου τα κηρύγματα του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας βρίσκουν και πάλι πρόσφορο έδαφος, η υπενθύμιση της μαρτυρικής θυσίας των 50.000 και πλέον Ελλήνων Εβραίων συμπολιτών μας αποκτά μια δραματική επικαιρότητα. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας οφείλει και πρέπει να είναι ο εφησυχασμός. Η σιωπή, η ανοχή και η αδιαφορία δίνουν πολύτιμο οξυγόνο στο τέρας του μίσους» και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν την Κυριακή στη σιωπηρή πορεία μνήμης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά σημείωσε ότι η επιτυχία της πορείας μνήμης την Κυριακή θα είναι να αποκτήσουν ουσία οι λέξεις «Ποτέ Ξανά». Πρόσθεσε ότι είναι σκοτεινή περίοδος για την πόλη αυτή του Ολοκαυτώματος. Αναφερόμενος στην πλατεία Ελευθερίας ο κ. Σεφιχά χαρακτήρισε «ντροπή για τη Θεσσαλονίκη το πάρκινγκ» και χαιρέτισε τις ενέργειες της παρούσας διοίκησης. «Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να είναι πάρκο μνήμης και όχι πάρκινγκ αυτοκινήτων», τόνισε.

«Να αντισταθούμε στη λήθη της ιστορίας που κινδυνεύει να μας ολισθήσει σε επικίνδυνες πρακτικές», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας. Όπως ανέφερε, «το ΑΠΘ ωστόσο δεν αρκείται μόνο σε αυτό, αλλά λαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες ώστε να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή».

«Θυμόμαστε το αποτρόπαιο έγκλημα. Το ΠΑΜΑΚ συμμετέχει στην πορεία μνήμης για την τραγική επέτειο, εκπληρώνουμε ένα χρέος στα θύματα του ολοκαυτώματος. Με τα δεκάδες περιστατικά βίας και μισαλλοδοξίας πρέπει να θυμίζουμε ξανά στους νέους τα ιστορικά γεγονότα» ανέφερε ο αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.

«Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης ξεπερνάει τη λογική. Η πορεία μνήμης και οι εκδηλώσεις είναι εμβληματικά ιδιαίτερες και με χαρά συμμετέχει το ΔΙΠΑΕ ως ελάχιστον φόρο τιμής», είπε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Σταμάτης Αγγελόπουλος.