Skip to main content

Πορεία σιωπής για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα χέρια των ναζί (φωτο+vid)

Πλήθος κόσμου στην πορεία για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Στις 15 Μαρτίου, το 1943, ξεκίνησε από τον παλιό σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Σε κάθε βαγόνι, στοιβάχτηκαν με τη βία 80 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.  

Διαβάστε - Ιστορίες Παλιάς Θεσσαλονίκης: Όταν η «Madre d’ Israel» μετατράπηκε σε «πόλη φαντασμάτων» - Οι λίγοι που σώθηκαν

Για ακόμη μία φορά, 81 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη των ατόμων που βασανίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χέρια των ναζί, με τη σιωπηλή πορεία μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας.

Image

Με το μήνυμα «ποτέ ξανά» να αναγράφεται στο κεντρικό πανό, ένα ανθρώπινο ποτάμι με εκατοντάδες ανθρώπους ξεχύθηκε στη Λεωφόρο Νίκης και κρατώντας από ένα άσπρο μπαλόνι στη μνήμη των θυμάτων, περπάτησε με προορισμό τον παλαιό σταθμό της πόλης για να τιμήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες αναπαράστησαν τον δρόμο προς τον θάνατο που διένυσαν 50.000 Εβραίοι, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, το 1943.

Το «παρών» στην πορεία μνήμης δίνουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η βουλευτής Επικράτειας της ΝΔ, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οι βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Στρατός Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμμελος, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα, Σίβυλλα Μπέντικ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

Image

Την πορεία συνδιοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Image