Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Δεν ξεχνώ» το μήνυμα της πορείας μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (vid)

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση για την 104η επέτειο ένα ανθρώπινο ποτάμι κατευθύνθηκε προς το τουρκικό προξενείο

Θλίψη, πόνος και οργή για τις θηριωδίες συνόδευαν και φέτος τις εκδηλώσεις για την 104 επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και πλήθος κόσμου τίμησαν τη μνήμη 353.000 ψυχών που χάθηκαν, με εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας και περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και πορεία προς Tουρκικό προξενείο.

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Ανάβει η «Φλόγα της Μνήμης» της Γενοκτονίας των Ποντίων - Οι εκδηλώσεις

«Πονάμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Και ζητούμε την καταδίκη παρόμοιων πρακτικών από όλο τον κόσμο.  Υπέστησαν άλλωστε ανάλογη Γενοκτονία και οι Αρμένιοι. Βιώσαμε πρακτικές εθνοκάθαρσης και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Βιώνουν και στις μέρες μας ανείπωτες φρικαλεότητες και οι Ουκρανοί που αμύνονται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Με μια ξεκάθαρη και απαράβατη, όμως, προϋπόθεση: Ότι θα σέβονται  τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυθαίρετες διεκδικήσεις. Ότι στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 104η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, άναψε τη «Φλόγα της Μνήμης», στον χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Δείτε βίντεο: