Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε δύο μήνες οι δεσμευτικές προσφορές για τον φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων

Ο νέος φορέας που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει λύση στους ευάλωτους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητό τους σε πλειστηριασμό

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να εισέλθει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών το έργο της δημιουργίας φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, μία πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για να αποτρέψει τις εξώσεις ευάλωτων οφειλετών από τις κατοικίες τους.

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Θεώνη Αλαμπάση, στη διάρκεια της 7ης Prodexpo North.

Η κ. Αλαμπάση ανέφερε πως ο φορέας είναι το κοινωνικό πρόσημο του νόμου 4738. Όπως είπε, ο φορέα θα παρεμβάλλεται στους πλειστηριασμούς, θα αποκτά την κατοικία και θα την επαναμισθώνει έως και για 12 έτη στον οφειλέτη, ο οποίος θα μπορεί στο διάστημα αυτό να λαμβάνει και επίδομα ενοικίου και να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς. Η κ. Αλαμπάση εξήγησε ότι χρήση θα μπορούν να κάνουν ευάλωτοι οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει νομοθεσίας.

Image

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς, όπως επισήμανε η κ. Αλαμπάση, πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης αντίστοιχη με αυτή που γίνεται για δημόσιους δρόμους, κάτι που σημαίνει ότι απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να γίνει σε άπαξ διαγωνισμό. Ήδη, ανέφερε, έχει αρχίσει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με τέσσερις προεπιλεγέντες επενδυτές. «Κάναμε στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών, για να έχουμε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών του επόμενους δύο μήνες περισσότερους επενδυτές. Το βλέπουν θετικά επενδυτές αλλά IIR είναι αυτό που θα κάνει τον επενδυτή να πάει στην επόμενη φάση.

Βασική ρύθμιση είναι η δυνατότητα που δίνεται στους επενδυτές να αγοράσουν το ακίνητο με έκπτωση 30% της τιμής με την οποία θα έβγαινε στον πλειστηριασμό. Αυτό, όπως ανέφερε η κ. Αλαμπάση, ήταν κάτι λογικό, καθώς το 70% των πρώτων πλειστηριασμών ήταν άγονοι και στον τρίτο διαδοχικό οι κατακυρώσεις ήταν στο 65% της αρχικής τιμής.

Η γενική γραμματέας επισήμανε ότι στην ενδιάμεση διαδικασία λιγότεροι από 200 οφειλέτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται και στην κουλτούρα των ανθρώπων, δεδομένου ότι η προβλέπεται αλλαγή κυριότητας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κορμάς, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Resolute Group Greece, ενός από πρώτους επενδυτές που κατέθεσαν φάκελο, τόνισε πως η έκπτωση του 30% είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. «Αγοράζοντας ακίνητα, αγοράζεις και μεταβλητότητα που περιέχουν. Δεν ξέρεις πότε θα γίνεις πραγματικός κύριος, ενώ όλη η διαδικασία έχει τεράστια ανασφάλεια», είπε και πρόσθεσε ότι η έκπτωση μπορεί να καλύψει τα κρυμμένα κόστη που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.