Skip to main content

Prodexpo North: Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση των διατηρητέων

Το 6ο συνεδρίου για την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, Prodexpo North.

Την ανάγκη σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων τόνισαν οι ομιλητές στο πλαίσιο του 6ου συνεδρίου για την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, Prodexpo North.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, στην πρόταση που υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης έγινε ένας οδηγός για επαναχρησιμοποίηση διατηρητέων, όμως δεν κρίθηκε από του εταίρους ως αναπτυξιακό μέτρο, ότι δηλαδή θα δώσει αξία στο δομημένο περιβάλλον. «Αυτό είναι λάθος», είπε, σημειώνοντας ότι η επανάχρηση αυτών των κτηρίων είναι προς το δημόσιο συμφέρον και πως για την αξιοποίησή τους δεν φτάνει το δημόσιο χρήμα. Ο ίδιος σημείωσε ότι στον τομέα αυτόν υπάρχει μία διαδικασία σύγκρουσης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος, καθώς πολλοί βλέπουν εχθρικά την επιχειρηματικότητα. Πρώτο που πρέπει να κάνουμε μεταξύ επιχειρηματιών και κράτους είναι να αποδείξουμε ότι επιχειρηματίας σκέφτεται και το δημόσιο συμφέρον.

Στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου. «Μπορέσαμε να αποδείξουμε μέσα από μετρήσιμα αποτελέσματα ότι ανάπτυξη και δημόσιο μπορούν να συνυπάρξουν σε μία διαδικασία συνέργειας με διακριτούς ρόλους, χωρίς εκπτώσεις», είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανάπλαση της αγοράς Μοδιάνο και τη δρομολόγηση της αξιοποίησης του Fix.

«Είμαστε στις ράγες για αξιοποίηση κτηρίων», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Μοδιάνο και το κτήριο των Σφαγείων, τα οποία χαρακτήρισε success stories, τα Κεραμεία Αλατίνι, αλλά και το σχέδιο ανάδειξης των κτηρίων του Ντεπό που, όπως είπε, προχωράει. Ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά χρειάζεται πίεση και «κάποιοι άνθρωποι να τα τρέξουν», ενώ έκανε λόγο για «επαγγελματίες ευαίσθητους» που δεν θέλουν να πάει τίποτα μπροστά.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Σταύρος Ανδρεάδης, ανέφερε πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες. «Για διατηρητέα ξέρουμε ότι στις μεταπολεμικές δεκαετίες υπήρχαν άλλες προτεραιότητες και αφέθηκε μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη διάθεση οποιουδήποτε κατασκευαστή και εργολάβου. Έτσι χάσαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού μας αποθέματος. Είμαστε μαζί με την ηγεσία των δύο υπουργείων για να διατηρηθούν τα κτήρια αυτά», είπε. Τόνισε όμως ότι υπάρχει μία προφανής αντίφαση ανάμεσα στη διατήρηση και στην οικονομική επιβάρυνση, σημειώνοντας δεν μπορεί κάποιος να αναλάβει το κόστος χωρίς να υπάρχει βιωσιμότητα. Προς επίρρωση της τοποθέτησης αυτής, ο αντιπρόεδρος και CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ανέφερε πως στο Fix των 15.000 τ.μ. το κόστος μόνο για τα τούβλα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ το μέτρο και διερωτήθηκε πώς μπορεί να καλυφθεί το κόστος χωρίς κάποιου είδους συνδρομή.

«Αυτό που με πονάει είναι η δυσκολία να κάνουμε πράγματα αυτονόητα», είπε ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος πρότεινε να γίνει μία μελέτη – καταγραφή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα σε άλλες χώρες.