Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καπέλο έως και 70% φέρνουν στις τιμές οι αναπτύξεις σύγχρονων γραφείων

Ποια είναι η ακτινογραφία των γραφείων στη Θεσσαλονίκη - Τι ζητούν οι επενδυτές, τι προσφέρουν οι ιδιοκτήτες

Εκτίναξη των τιμών από 30% έως και 70% στους νέους, σύγχρονους, γραφειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη δεν αποκλείεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα ως αποτέλεσμα των μεγάλων αναπτύξεων πράσινων γραφειακών χώρων που υλοποιούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό, πέρα από τις σύγχρονες αναπτύξεις που υλοποιούνται και θα δώσουν το σύνθημα για άνοδο των τιμών, συμβάλλει το γεγονός πως στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν επαρκή χώροι γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

Την ίδια ώρα οι τιμές στους παλιούς γραφειακούς χώρους εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 10% έως 20% και θα είναι συνάρτηση της θέσης στην οποία βρίσκονται.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της 6ης Prodexpo North ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

«Μετά την είσοδο της Pfizer ζούμε ένα νέο κύμα ζητήσεων για γραφεία υψηλών προδιαγραφών» τόνισε ο Χρήστος Ντινόπουλος, σύμβουλος ακινήτων της Atria Property Services, υπογραμμίζοντας πως η ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, συνήθως, είναι για 3.000 - 4.000 τμ.

Image

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των γραφείων που πληρούν τις προδιαγραφές αυτές είναι μικρός. Μάλιστα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ενεργειακή κατηγορία των γραφείων, καθώς οι πολυεθνικές δίνουν βαρύτητα στο κομμάτι αυτό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραπιπέρης, υπήρξε περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας που δεν προχώρησε στην επένδυση που επρόκειτο να υλοποιήσει εξαιτίας της ενεργειακής κατηγορίας των γραφείων.

Η παραδοτέα κατάσταση των σύγχρονων γραφείων

Στις τρεις περιπτώσεις κατάστασης των παραδοτέων σύγχρονων γραφειακών χωρών αναφέρθηκε ο κ. Ντινόπουλος τονίζοντας πως μπορεί να είναι απλά το κέλυφος ή να περιλαμβάνονται οι ψευδοροφές, η τυπική καλωδίωση, το βάψιμο κλπ, οπότε μιλάμε για την Α κατηγορία των γραφείων. Το τελευταίο επίπεδο που αφορά την κατηγορία Β προϋποθέτει ολοκληρωμένο χώρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του χρήστη. Η τελευταία περίπτωση αφορά πιο περιορισμένο αριθμό γραφείων, καθώς οι ιδιοκτήτες συνήθως παραδίδουν γραφεία κατηγορίας Α.

Την προτροπή οι κατασκευαστές να προχωρήσουν στη δημιουργία σύγχρονων ενδιαφέροντων κτηρίων που θα φιλοξενούν γραφεία προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων και να αποτελούν πόλο έλξης απηύθυνε το στέλεχος της Arbitrage Real Estate, Γιώργος Βιτούλας.

Σύγχρονα γραφεία 2,5 εκατ. τμ διαθέτει η Σόφια, όπως τόνισε η Liliya Krasteva, της Ceres Managment Services. Σύμφωνα με την ίδια, οι ζητήσεις στη Σόφια αφορούν μεγάλους γραφειακούς χώρους, έως και 10.000 τμ.

Η ακτινογραφία των γραφείων στη Θεσσαλονίκη

Περιορισμένων τμ, συνήθως γερασμένα, γραφεία διαθέτει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που προτιμάται, ωστόσο, λόγω της θέσης του.

Τα εν λόγω γραφεία βρίσκονται συνήθως σε κτήρια με μεικτή χρήση, δεν διαθέτουν πάρκινγκ και προπάντων δεν πληρούν  τις προδιαγραφές που θέτουν ως προαπαιτούμενες οι επενδυτές.

Γραφειακοί χώροι πολλών τμ, που μπορεί να ξεπερνούν και τις 10.000 τμ, με υψηλές προδιαγραφές και πάρκινγκ, υπάρχουν στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, ενώ στα δυτικά της πόλης αρχίζει να δημιουργείται ένα απόθεμα σύγχρονων πράσινων γραφείων, όπως αυτά που υλοποιεί η Dimand, στο Hub 26, καθώς και άλλες μικρότερες αναπτύξεις.