Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά logistics - Τι ζητούν οι επενδυτές

Ο τομέας των logistics υπεραποδίδει τα τελευταία χρόνια – Ποιες περιοχές της πόλης είναι στο μικροσκόπιο των επενδυτών και τι ζητούν

H άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με μία σειρά σημαντικών έργων υποδομής που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη επιταχύνουν τη ζήτηση για κέντρα logistics, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές επενδύσεων και για την τρέχουσα χρονιά.     

Ο συγκεκριμένος τομέας των ακινήτων καταγράφει σημαντικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, με τις περιοχές της Σίνδου και του Καλοχωρίου, όπου υπάρχουν τέτοιου τύπου χώροι, να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Οι εταιρείες ενδιαφέρονται να μισθώσουν ή να αγοράσουν ακίνητα, με τις επιφάνειες προς ενοικίαση να κυμαίνονται μεταξύ 1.500-3.000 τ.μ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις των ενοικιαστών περιλαμβάνουν και χώρους για γραφεία.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως για τους σύγχρονους χώρους Grade A, παρουσιάζεται ανοδική τάση σε ενοίκια και ζήτηση, καθοδική σε αποδόσεις και σταθερή σε προσφορά, ενώ για τους χώρους Grade B καταγράφονται σταθεροποιητικές τιμές ενοικίων, πτώση αποδόσεων, σταθερή ζήτηση και αύξηση της προσφοράς.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην τελευταία μελέτη της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

Σύμφωνα με τη μελέτη «η Θεσσαλονίκη επιχειρεί να αυξήσει την ελκυστικότητά της, ως κορυφαίος περιφερειακός κόμβος logistics. Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να βελτιώσει τις γραμμές διεθνούς εμπορίου και, παράλληλα, να επεκτείνει, να αναβαθμίσει τα υφιστάμενα logistics, αλλά και να κατασκευάσει νέα. Τέλος, πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία, την καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Ποια έργα υποδομής δίνουν ώθηση στα logistics

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, η βελτίωση των οδικών υποδομών και του νέου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου, σε συνδυασμό με τον πλήρως ανακαινισμένο παλιό τερματικό σταθμό, χαρίζοντας στο αεροδρόμιο Μακεδονία μια ανανεωμένη εμφάνιση, είναι θετικοί παράγοντες, που συντελούν σε μία σταδιακά αυξανόμενη ζήτηση. Σύμφωνα με τη Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate τα εν λόγω έργα που βρίσκονται εν εξελίξει θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των logistics το 2022.

Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου

Τα διαδικτυακά ψώνια που μπήκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, η οποία ήρθε σαν απάντηση στο πρώτο κύμα της Covid-19, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν με αποτέλεσμα η ανάγκη για logistics, για αρκετές επιχειρήσεις να κρίνεται επιτακτική.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνολική αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου προϊόντα και υπηρεσίες) για το 2021 ανέρχεται σε 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Σημειώνεται πως τουλάχιστον 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πλέον οργανωμένο κανάλι ηλεκτρονικών πωλήσεων.