Skip to main content

Τατάρ: Οι εργασίες στη νεκρή ζώνη στην Πύλα συνεχίζονται κανονικά

«Επιχείρησαν να μας σταματήσουν μέσω του ΟΗΕ, αλλά εμείς ως “ΤΔΒΚ” ήρθαμε σε επαφή με την Τουρκία και τονίσαμε πως θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον δρόμο»

«Ο δρόμος στη νεκρή ζώνη στην Πύλα συνεχίζεται να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί», δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

«Επιχείρησαν να μας σταματήσουν μέσω του ΟΗΕ, αλλά εμείς ως “ΤΔΒΚ” ήρθαμε σε επαφή με την Τουρκία και τονίσαμε πως θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον δρόμο, πως δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν, και οι εργασίες μας συνεχίζονται κανονικά», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Καθημερινή.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Πύλα, είπε ότι «η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και λανθασμένη. Η συμπεριφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, βλάπτει την ίδια την ύπαρξη και τη φήμη της στην Κύπρο».

Σημειώνεται ότι τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, στην περιοχή της Πύλας, έπειτα από την απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών των Κατεχομένων να προχωρήσουν στη διάνοιξη δρόμου μεταξύ των χωριών Πύλας και Αρσους, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να υπάρχει πέρασμα προς την Πύλα χωρίς να πρέπει να διέρχονται από τις βρετανικές βάσεις.

Η UNFICYP καταδίκασε τις επιθέσεις, ενώ οι πρωτοφανείς εικόνες δείχνουν επίθεση με μπουλντόζες κατά των οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης. «Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της UNFICYP, ενώ καλείται η τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την αποστολή του ΟΗΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, που καταδίκασε τα επεισόδια ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη, μόνιμα μέλη του Σ.Α., την Ε.Ε., την ελληνική κυβέρνηση και με την ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών». Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για τον διαρκή συντονισμό ενεργειών. Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων. 

Την ίδια στιγμή από τα Κατεχόμενα ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επέμεινε ότι το έργο θα προχωρήσει. «Εχουμε ετοιμάσει ένα οδικό έργο για να διευκολύνουμε την είσοδο και έξοδο του τουρκικού λαού της Πύλας προς την ΤΔΒΚ, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με φυσιολογικό τρόπο στις ανάγκες τους. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπούμε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων, ετοιμάσαμε ένα δρόμο στα εδάφη που θεωρούμε ότι είναι δικά μας και τα Η.Ε. θεωρούν ότι είναι νεκρή ζώνη. Συνοψίζοντας θα γίνει ασφαλτόστρωση ενός παλιού, υφιστάμενου δρόμου», ανέφερε.