Skip to main content

Τα ανοιχτά ζητήματα από τη μεταφορά του ΣΜΑ Πυλαίας στον ΦΟΔΣΑ

Ανατρέπεται ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Πυρετός συναντήσεων για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.

Αγώνα δρόμου για την ομαλή μετάβαση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Πυλαίας από τον δήμο Θεσσαλονίκης στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν οι δύο φορείς, προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων.

Ήδη το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά και του επικεφαλής του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη, προκειμένου να λυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα για την μεταφορά της αρμοδιότητας του ΣΜΑ Πυλαίας (Φοίνικα) στον Φορέα, όπως προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δημοτική αρχή αν και δεν έχει αντιρρήσεις να βρίσκεται ο ΣΜΑ υπό τον ομπρέλα του ΦΟΔΣΑ, έχει επισημάνει ζητήματα τα οποία ανατρέπουν τον σχεδιασμό του κεντρικού δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι μήπως υπάρξουν προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών στον δήμο, όταν ξεκινήσει  η υλοποίηση του σχεδιασμού του ΠΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο επικαιροποιημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι αρμοδιότητες των Σταθμών Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα υπάγονται στον ΦΟΔΣΑ. Η ΠΕ Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετείται από οκτώ ΣΜΑ.

Ο  ΣΜΑ Πυλαίας (Φοίνικα) θα είναι δυναμικότητας 151.700tn/έτος και θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και του 40% του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας (σύμμεικτων, Α.Υ και ΒΑ) δυναμικότητας 251.300tn/έτος  θα εξυπηρετεί το 60% του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Δήμων Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού – Εύοσμου και Ωραιόκαστρου.

Με αυτή την αλλαγή ανατρέπεται ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, καθώς πλέον θα χρειάζονται να διανύουν διαφορετική απόσταση για να πηγαίνουν στον ΣΜΑ Ευκαρπίας.  Επίσης, λόγω της μεταφοράς σκουπιδιών άλλων δήμων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Πυλαίας θα υπάρχουν μέρες – κυρίως τη Δευτέρα - όπου θα υπάρχει μεγάλος όγκος απορριμμάτων στον ΣΜΑ, γεγονός που θα δυσκολεύει την κατάσταση.

Ένα άλλο από τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσουν οι δύο φορείς αυτή την περίοδο είναι το θέμα της άδειας του ΣΜΑ Πυλαίας, ο οποίος είναι μεν στον δήμο Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνοντας όμως και τον βιολογικό καθαρισμό, το αμαξοστάσιο και το πρατήριο καυσίμων. Επίσης, λύσεις αναζητούνται και για τα εργασιακά θέματα καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι, που εργάζονται στον ΣΜΑ, αλλά ανήκουν στην Διεύθυνση Μηχανολογικού του δήμου.

Στα ζητήματα αυτά πάντως θα κληθούν δήμος Θεσσαλονίκης και ΦΟΔΣΑ να δώσουν λύσεις, κατά την μεταβατική περίοδο, αμέσως μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΜΑ Πυλαίας.