Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος κανονισμός καθαριότητας – Βαριά πρόστιμα έως 8.000 ευρώ

Από 4.000 έως 8.000 ευρώ τα πρόστιμα για μερική ή ολική καταστροφή/ βανδαλισμό (αναγραφή συνθημάτων, γκράφιτι χωρίς άδεια) μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και δημοσίων κτηρίων

Βαριά πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και τις 8.000 ευρώ προβλέπει ο νέος κανονισμός καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Θα παραμείνει σε διαβούλευση για παρατηρήσεις και προτάσεις έως τις 10 Απριλίου και στη συνέχεια θα σταλεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου.

Ο νέος κανονισμός περιγράφει μεταξύ άλλων τις υποχρεώσεις του δήμου, των πολιτών, των υπηρεσιών, επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχείρισης των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, τα πρόστιμα καθώς και τον τρόπο επιβολής τους.

Στόχοι του νέου κανονισμού, όπως αναφέρεται, είναι η καθαριότητα της πόλης, η επίτευξη συνθηκών υψηλής ποιότητας ζωής με τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων αλλά και των ιδιωτικών χώρων καθαρών, η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και η αποτροπή κινδύνων και αρνητικών επιπτώσεων από την κάθε είδους ρύπανση, όπως επίσης η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Παράλληλα, η ενίσχυση της της λειτουργικότητας των εμπορικών περιοχών, η ενίσχυση εναλλακτικών και περιβαλλοντικά ορθολογικών μορφών διαχείρισης στερεών αποβλήτων με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, μειώνουν τη σπατάλη φυσικών πόρων, μειώνουν το κόστος διαχείρισης και την αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης αυτών. Η δημοτική αρχή στοχεύει και στην ενεργό συμμετοχή δημοτών, πολιτών και επιχειρήσεων της πόλης στα προγράμματα επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων.

Ο πίνακας προστίμων

Από 30 έως 8.000 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που θα μπορεί να επιβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον κανονισμό καθαριότητας. Το μικρότερο πρόστιμο αφορά την απόρριψη από πεζούς ή εποχούμενους σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους οποιουδήποτε αντικειμένου. Το μεγαλύτερο κυμαίνεται από 4.000 έως 8.000 ευρώ και αφορά τη μερική ή ολική καταστροφή/ βανδαλισμός (αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» άνευ αδείας) μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, δημοσίων κτηρίων, ιερών ναών και λοιπών δημοσίων και δημοτικών χώρων (πλατειών, αλσών, πάρκων, χώρων άθλησης, διαχωριστικών νησίδων δρόμων, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, παιδικών χαρών κ.α.).

Η αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» σε στοιχεία «αστικού εξοπλισμού» της πόλεως όπως παγκάκια, συντριβάνια, παρτέρια, πινακίδες κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων προβλέπει πρόστιμο 250 ευρώ.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων αρχίζει από τον χρόνο που ο παραβάτης λαμβάνει γνώση της έκθεσης βεβαίωσης της παράβασης από το αρμόδιο όργανο που τη διαπιστώνει. Το όργανο που βεβαιώνει την παράβαση συντάσσει έκθεση βεβαίωσης της παράβασης. Η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης κοινοποιείται στον παραβάτη και αντίγραφό της αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία.

Ο παραβάτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το διοικητικό πρόστιμο στο Ταμείο του δήμου Αντιρρήσεις κατά της πράξης βεβαίωσης της παράβασης υποβάλλονται εντός δέκα εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση στον παραβάτη της έκθεσης βεβαίωσης παράβασης, ενώπιον του Διευθυντή της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου. Εναλλακτικά ο παραβάτης έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αντιρρήσεών του μέσω αποστολής e-mail στο info@thessaloniki.gr.

Η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων

Στον νέο κανονισμό καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων καθώς και το ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται από τους πολίτες, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας, ώστε τα ογκώδη να μη συγκεντρώνονται στα πεζοδρόμια.

Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των ογκωδών αστικών αποβλήτων (παλαιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα κλπ) πραγματοποιείται μετά από επικοινωνία του ενδιαφερόμενου με την Υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ή με βάση άλλο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο δήμος. Για τα ογκώδη αντικείμενα που δεν προέρχονται από κατοικίες αλλά από επαγγελματικούς χώρους και πέραν κάποιου συγκεκριμένου βάρους και όγκου, κάθε φορά που γίνεται αποκομιδή ή συνολικού βάρους και όγκου ετησίως ο δήμος δύναται να επιβάλει ειδικό τέλος που καθορίζεται κατόπιν αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου.

Οι πολίτες οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του Δήμου, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στον ενδιαφερόμενο από την Υπηρεσία Καθαριότητας με σχετική έγγραφη ή τηλεφωνική ειδοποίηση για την ημέρα, την ώρα και τον τόπο που πρέπει να εναποθέτουν προσωρινά τα προς αποκομιδή αντικείμενα. Τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται σε σημείο ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων και να είναι ευχερής η αποκομιδή τους.

Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ )

Με σκοπό την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, ο Δήμος υλοποιεί ένα τουλάχιστον Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (Κ.Δ.Ε.Υ.)*. Πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένους χώρους, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, όπως είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία και κλωστοϋφαντουργικά είδη. Τα προϊόντα αυτά ταξινομούνται
και επιδιορθώνονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν .

Εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω»

Το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω » αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ιεράρχησης των αποβλήτων. Πλέον ο υπολογισμός των τελών για τους παραγωγούς αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκυριών, γίνεται με βάση την πραγματική ποσότητα των παραγόμενων από αυτούς αποβλήτων. Ειδικότερα, το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» θα εφαρμοστεί καθολικά στο Δήμο, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την
κείμενη νομοθεσία και με σκοπό την εφαρμογή του συστήματος, ο δήμος θα διαθέτει κατάλληλο σύστημα μέτρησης.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ο νέος κανονισμός θα συνδεθεί με τον θεσμό των εποπτών γειτονιάς, που αναμένεται να ξεκινήσει. Ο νέος κανονισμός καθαριότητας του δήμου μετά τη δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να πάρει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου στην επόμενη συνεδριάσή του εντός του Απριλίου. Στη συνέχεια θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, όπως επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή.

Δείτε εδώ το σχέδιο Κανονισμού Καθαριότητας.