Skip to main content

Στην Αθήνα σήμερα οι επικεφαλής των τριών θεσμών, αύριο η Βελκουλέσκου

Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να έχουν κλείσει όλα έως το Δεκαπενταύγουστο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες

Με εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ σήμερα αναμένονται στη χώρα οι τρεις επικεφαλής των θεσμών.

Οι τέσσερις επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών που θα βρεθούν στην Ελλάδα, είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), που θα αφιχθεί αύριο Πέμπτη.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδικά για τα τεχνικά κλιμάκια, αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνον σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.

Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να έχουν κλείσει όλα έως το Δεκαπενταύγουστο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες, προκειμένου η συμφωνία να ολοκληρωθεί πρίν τις 20 Αυγούστου.  

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπήρξε το οποιαδήποτε οργανωτικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και οι συζητήσεις γίνονται στον χώρο διαμονής των θεσμών και, όποτε χρειάστηκε, εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα λειτουργούν αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κλπ.