Skip to main content

Στα σκαριά συνεδρίαση του Washington Group για το ελληνικό πρόγραμμα

Σε αυτή τη συνάντηση, ουσιαστικά θα τεθούν επί τάπητος τα επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης, τα οποία αναφέρθηκαν στο EWG.

Kαθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών παραμένουν «παγωμένες», ενώ και μεταξύ των ίδιων των ευρωπαϊκών θεσμών παρατηρούνται διαφωνίες ως προς τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, μια νέα πληροφορία έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό από αρμόδια κανάλια, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση του Washington Group, της ομάδας δηλαδή των πιο σημαντικών παικτών στο ελληνικό πρόγραμμα (εκπρόσωποι από Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Eurogroup και τα κράτη-μέλη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) αλλά και εκπροσώπου από το Eurogroup, για να μιλήσουν για το ελληνικό πρόγραμμα. Ισως το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου να είναι μία ευκαιρία για μία τέτοια συνάντηση, η οποία τουλάχιστον να επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση των συζητήσεων.

Αν τελικώς η συνεδρίαση πραγματοποιηθεί, τότε, χρονικά, θα πρέπει να εντοπίζεται την παραμονή του Eurogroup. Σε αυτή τη συνάντηση, ουσιαστικά θα τεθούν επί τάπητος τα επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης, τα οποία αναφέρθηκαν στο EWG και στα οποία πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά δεν είναι άλλα από τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα ενέργειας.