Skip to main content

Σπύρος Πέγκας: Δεν στηρίζουμε το Flyover - Αλαζονικός ο Ταχιάος, ασπιρίνες τα μέτρα Αγγελούδη

Δεν στηρίζει το έργο του Flyover ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» - Η απάντησή του στον υφυπουργό Υποδομών για τα περί «παλαιοχριστιανισμού»

Δεν στηρίζει το έργο του Flyover ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Σπύρος Πέγκας, καταδικάζοντας τη δήλωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάο, ο οποίος έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες για «παλαιοχριστιανισμό» στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στις αντιδράσεις σχετικά με το έργο.

Σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του νέου υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου και τις διαμαρτυρίες πολιτών, ο κ. Πέγκας έκανε λόγο για αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο του υφυπουργού κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Ήταν εξαιρετικά απαξιωτική η φράση για παλαιοχριστιανούς. Και όλα τα άλλα που ειπώθηκαν με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο παραβλέποντας την τοπική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέγκας.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ανδρέας Κουράκης τόνισε ότι «ο κ. Ταχιάος ανέλαβε να κάνει τη βρόμικη δουλειά». «Είναι μηχανικός, ξέρει πώς γίνονται τα έργα. Και ξέρει ότι το έργο δεν έχει ούτε μελέτη, ούτε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί, ούτε τα χρονοδιαγράμματα. Αντί να διαλέξει τη λογική στάση και να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο που υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία, αποφάσισε να κάνει επίθεση, σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Έλλη Χρυσίδου αναφερόμενη στον κ. Ταχιάο υποστήριξε πως είναι ένας άνθρωπος που έρχεται να διαλύσει την πόλη. «Μια φορά στη Βενιζέλου με τα αρχαία και μια τώρα με το Flyover. Μάλλον ως παλαιοχριστιανούς μας βλέπει η κυβέρνηση. Πρέπει αυτή η πόλη να αντιδράσει. Και να αντιδράσουμε όλοι μαζί» σημείωσε.

Οι ενστάσεις για το έργο και οι ρήτρες

«Ξεκάθαρα λέμε ότι με την παρούσα πληροφόρηση, τη γνώση που έχουμε, δεν στηρίζουμε το έργο, δεν πρέπει να γίνει», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Πέγκας.

Όπως είπε, «αν πρέπει να σταματήσει το έργο να γίνει τώρα», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τις ρήτρες. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην πληρωθούν πάλι εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Πέγκας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει και ενημέρωση του κόσμου για το συγκεκριμένο έργο. «Αυτό το έργο δεν το στηρίζουμε, δεν πρέπει να γίνει με τον τρόπο που έχει αποφασιστεί να γίνει. Το θέμα των ρητρών να το λύσει η κυβέρνηση, η οποία το έβαλε. Δεν πρέπει οι Θεσσαλονικείς να πληρώσουμε πάλι. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε πάντα τα πειραματόζωα εδώ στη Θεσσαλονίκη, αυτών των φαραωνικών έργων, με αυτά τα περίεργα ονόματα, που δεν τα έχουμε δει αλλού», υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα πως το έργο είναι αχρείαστο.

Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, δεν υπήρξε συζήτηση με την τοπική κοινωνία,  ούτε υπήρξαν μελέτες κυκλοφοριακών επιπτώσεων. «Τουλάχιστον εμείς δεν τις έχουμε δει, όσο και να ψάξαμε», τόνισε. Ο κ. Πέγκας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και μακρόπνοος σχεδιασμός και να μη γίνονται έργα αποσπασματικά.

«Ασπιρίνες τα μέτρα Αγγελούδη»

Ο επικεφαλής της παράταξης κατηγόρησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη για «μετατόπιση θέσεων» για το θέμα του Flyover σε σχέση με όσα δήλωνε προεκλογικά. «Για να αντιδράσει πρότεινε έντεκα μέτρα ασπιρίνες. Πολλά από αυτά τα μέτρα, είναι αυτονόητες δράσεις κυκλοφοριακές που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει», σημείωσε.   

«Ο δήμαρχος δηλώνει να μην αφήσουμε την πόλη να καταδικαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχουν και εσωτερικά αντικρουόμενες απόψεις, όπως αυτές από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου», σημείωσε. «Υπάρχει «αμφισημία εντός διοίκησης, δεν έχουν ξεκάθαρη τοποθέτηση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε την άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και ο δήμαρχος δεν είναι υποκατάστημα της κεντρικής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο κ. Κουράκης σημείωσε ότι η παράταξη θα σταθεί στο πλευρό των συλλογικοτήτων που αντιδρούν στο έργο.

«Για άλλη μια φορά ένα έργο ξεκινά στην πόλη, χωρίς διαβούλευση, χωρίς μελέτες. Το Flyover δεν εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο ως έργο προτεραιότητας. Η παράταξή μας έχει τις επιφυλάξεις της για το έργο και πώς πολλά από τα μέτρα που προτείνονται θα έπρεπε να υλοποιηθούν ανεξαρτήτως Flyover» τόνισε από την πλευρά του ο συγκοινωνιολόγος, Πέτρος Κρητικός».