Skip to main content

Ρουκέτα Σκουρλέτη: Απλή αναλογική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δεν έχει τεθεί θέμα νέου μνημονίου διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι η υπογραφή τέταρτου προγράμματος ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας

To σύστημα της απλής αναλογικής και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, τα κόμματα και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να ανοίξουν τη σχετική συζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε: “Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”, θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα ενθαρρύνει μια νέα κουλτούρα ευρύτερων συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά όμως πρέπει να συζητηθούν πρώτα απ’ όλα με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και τα όργανά της”.

Στην ίδια συνέντευξη, διεβεβαιώνει ότι δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής ενός νέου μνημονίου και συμπληρώνει πως «κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας του σημερινού προγράμματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δυο πρώτα μνημόνια απέτυχαν, «διότι οδήγησαν στην ανακύκλωση της λιτότητας», ενώ υπερασπίζεται το σημερινό πρόγραμμα, καθώς όπως εκτιμά «φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει τους όρους της εξόδου από τη λιτότητα και την κρίση».

Για τη ΔΕΗ επιμένει στη θέση του ότι η ιδιωτικοποίηση του 17% θα είναι καταστροφική, χαρακτηρίζοντας ως «ξεπερασμένη και λάθος επιλογή που προσπάθησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου». Διευκρινίζει ότι η εναντίωσή του στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση δεν είναι προσωπική θέση του, αλλά θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό πρόγραμμά του Σεπτεμβρίου 2015. «Δεν πρέπει να παραδώσουμε ένα εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε ιδιώτες. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι περισσότερο αναγκαία σε μια ανοικτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει.

Για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, σημειώνει ότι «η εκλογή Τραμπ στέλνει μήνυμα εκτός των ΗΠΑ και ενθαρρύνει πολιτικές εθνικής αναδίπλωσης» και προβλέπει πως «η ακροδεξιά στην Ευρώπη θα ενδυναμώνεται όσο οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές εμμένουν στις πολιτικές της λιτότητας, υποτιμούν το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της, συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και καθιστούν τη σημερινή Ε.Ε. συνώνυμο της φτώχειας και της περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος των ευρωπαϊκών κοινωνιών».