Skip to main content

Σκουρλέτης για ΣΥΡΙΖΑ: Να εμποδίσουμε αυτή τη γελοιοποίηση

Τι είπε το στέλεχος του κόμματος για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο Στέφανος Κασσελάκης προετοιμάζει το έδαφος ώστε προγραμματικά, ιδεολογικά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακομίσει σε έναν τέτοιο χώρο, όπου θα είναι ο μικρός εταίρος ενός νέου συναινετικού πολιτικού σκηνικού» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή On Politics του Naftemporiki TV σήμερα, Τετάρτη.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση μέσω ανάρτησης του κ. Κασσελάκη για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, μίλησε για «δείγμα αντιδημοκρατικής πρακτικής, έξω από τις παραδόσεις του χώρου μας».

Όπως είπε, «ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, αν για κάτι περηφανευόταν, ήταν για το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη εντός του κόμματος και για τις δημοκρατικές του διαδικασίες. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει θητεύσει σε αυτόν τον χώρο και δεν έχει μέσα του, ούτε στο DNA του, αυτήν την κουλτούρα, ωστόσο είναι σήμερα πρόεδρος, κατά συνέπεια τα χρεώνεται αυτά». Όπως είπε, αυτά όλα είναι απότοκα μιας βαθιάς κρίσης που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε κάθετα αντίθετος με την πρόταση του κ. Κασσελάκη για αναβολή του συνεδρίου για τον Φεβρουάριο. «Τα προβλήματα πώς λύνονται σε έναν πολιτικό οργανισμό; Προφανώς δεν έχει κατανοήσει φαντάζομαι ο κ. Κασσελάκης την εντολή εκλογής του ως μια εντολή ότι είναι το κόμμα αυτός, “ l’état c’est moi”. Έτσι δεν είναι;» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Καταλόγισε, δε, στον κ. Κασσελάκη, ότι «στον ΣΕΒ, σε πλήρη συνέχεια των όσων έγραφε στα 24 του, παρουσίασε απόψεις τις οποίες δεν υποστήριξε κατά την περίοδο διεκδίκησης της προεδρίας». «Αυτά πρέπει να απαντηθούν, πρώτα απ’ όλα από τον ίδιο. Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία δεν υπήρξαν απαντήσεις» συνέχισε.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η διάσπαση είναι πάντοτε απευκταία. Τόνισε ωστόσο ότι «η ενότητα για να προχωρήσει ένα πολιτικό εγχείρημα έχει προϋποθέσεις. Και βλέπουμε ότι με τις κινήσεις εκ μέρους της νέας προεδρικής πλειοψηφίας οι προϋποθέσεις αυτές συμπυκνώνονται και έχει μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης».

Σημείωσε επιπλέον ότι «νομίζω πως οι ακραίες φωνές είναι που εισηγούνται την “αποπαρασίτωση”», όπως είχε γραφτεί. Μια απαίσια φράση που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές». «Αυτά όλα θλίβουν τον κόσμο της Αριστεράς και οδηγούν στην απαξίωση και στη γελοιοποίηση του χώρου. Και οφείλουμε να επιμείνουμε Αριστερά και να εμποδίσουμε αυτή τη γελοιοποίηση, επιζητώντας να υπάρξει ένας διάλογος και μία αντιπαράθεση επιχειρημάτων, όσο είναι αυτό δυνατόν. Αλλιώς κάποιος παίρνει την ευθύνη για αυτήν την πορεία» ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι είναι σεβαστή η επιλογή του να μην πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. «Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να ερμηνεύσω τον Αλέξη Τσίπρα στην παρούσα φάση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε ίσως να έχει πει κάτι πριν από την εκλογή του κ. Κασσελάκη, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης κατ’ επανάληψη τον χρησιμοποίησε, είπε ότι είναι φυτευτός του Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «εγώ δεν έχω ακούσει όνομα νέου κόμματος και δεν υπάρχει καμία απόφαση για νέο κόμμα. Υπάρχει όμως η ανάγκη αυτός ο χώρος να έχει μία συνέχεια». Είπε επίσης ότι ο κ. Κασσελάκης είναι υπέρ της «ιδεολογικοπολιτικής μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει «η Δεξιά έκφραση ενός Δημοκρατικού Κόμματος της Αμερικής». Επέκρινε πάντως και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «προφανώς θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα ζητήσουμε να μην περάσει η εισήγηση για μετάθεση του συνεδρίου» και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ενώ ζήτησε «να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες να είμαστε μαζί». «Η πλευρά της ηγετικής ομάδας πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της» ανέφερε και σημείωσε ότι «το διακύβευμα είναι αν θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να κινείται σε μια στενά διαχειριστική συναινετική λογική και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή για να στηρίξει ακόμη και λύσεις οικουμενικού τύπου, όπως έγινε με την παλιά κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου».

Πηγή: naftemporiki.gr