Skip to main content

Συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη με έναν αστερίσκο για «κόκκινα δάνεια»

«Έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα» ανέφερε κυβερνητική πηγή τα ξημερώματα, μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

Έχουν κλειδώσει οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, κατά τη χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων. «Έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα» ανέφερε κυβερνητική πηγή τα ξημερώματα, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «υπάρχουν λεπτομέρειες» προς διευθέτηση, αν και όπως ανέφερε αυτές «θα κλείσουν σήμερα». Η ίδια πηγή προανήγγειλε νέο γύρο επαφών, ενδεχομένως και σε τεχνικό επίπεδο, παράλληλα με την κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η «ουρά» που απέμεινε να ξεκαθαριστεί αφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του δημοσίου, στο οποίο η Ελλάδα συζητούσε επί εναλλακτικών σεναρίων.

Κυβερνητικό στέλεχος απέφυγε τα ξημερώματα να απαντήσει για το αν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση σήμερα ή αν θα μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο τα ανοικτά πεδία. «Ότι δεν συμφωνήσουμε θα το ξαναδούμε τον Σεπτέμβρη» υπογράμμισε πάντως άλλη πηγή.

Άλλος παράγοντας που δραστηριοποιείται στη διαπραγμάτευση ανακοίνωσε ότι «έχουν κλείσει τα ενεργειακά», επισημαίνοντας πάντως ότι «ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το capital.gr συμφωνία αναφέρθηκε και για όλο το πακέτο των συντάξεων με αναφορά στον ΟΓΑ σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά και για τις αναπηρικές συντάξεις όπου οι θεσμοί δέχθηκαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Για το θέμα του ΕΚΑΣ όπως επισημάνθηκε θα ορίζεται με τροπολογία ότι θα ισχύει από την 1η Ιουνίου του 2016, και άρα «θα καλυφτούν τα 80 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές, υπάρχουν κάβες», όπως επισημάνθηκε.

Όσο για το ΕΚΑΣ Ιουνίου αναφέρθηκε ότι «θα βρεθεί λογιστικός τρόπος για να μην επιστραφεί» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές

Η τηλεδιάσκεψη έγινε υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και  του  υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, υπήρχε ήδη  - σε τεχνικό επίπεδο -  σύγκλιση σε μία σειρά από θέματα, αλλά κάποιες διαφορές είχαν παραμείνει. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά πεδία  έως την Πέμπτη, καθώς τότε συνεδριάζει στην Βιέννη το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του waiver.