Skip to main content

Πού βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση Αθήνας - εταίρων

Τι ζητάει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - εταίρους της χώρας και ποιο είναι το σημαντικό χαρτί που έχει ήδη εξασφαλίσει.

Πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές - εταίρους της χώρας; Πέρα από το παιχνίδι των εντυπώσεων που παίζεται, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας, γεγονός είναι ένα: Η ελληνική πλευρά αναζητεί μια συμφωνία που θα την υποχρεώσει να υποχωρήσει όσο το δυνατό λιγότερο από τις περίφημες τέσσερις κόκκινες γραμμές του κ. Τσίπρα.

Έχει ήδη εξασφαλίσει το μειωμένο πλεόνασμα του 1,5%, που θα αποτελέσει σημαντικό χαρτί στην προσπάθεια που θα κάνει για να περάσει τη νέα συμφωνία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διασφαλίσει ότι η αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν θα θίξει ευρείες μάζες λαού, αλλά παρ' όλα αυτά πιέζεται πολύ για να κάνει υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό και κυρίως στο εργασιακό. Έχει αντιπροτείνει να παγώσει τις πρωτοβουλίες Σκουρλέτη για αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όμως δεν έχει καταφέρει να αποφύγει την επιταγή των θεσμών για τις ομαδικές απολύσεις και τις μειώσεις συντάξεων.

Εν προκειμένω πρόοδος δεν διαφαίνεται. Συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει άμεσα «γραμμή» και προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται τώρα προσπάθεια, αν θέλει να πετύχει συμφωνία. Το θέμα είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή την αλλαγή στη γραμμή πλεύσης ο κ. Τσίπρας, καθώς και τα εσωκομματικά περιθώρια ελιγμών που έχει δεν είναι ατελείωτα.