Skip to main content

Ποια μέτωπα κλείνουν με τους θεσμούς εν όψει του Eurogroup

Τι προβλέπει ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Θετικά παραμένουν τα τελευταία νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Όλα δείχνουν ότι σε αυτή την εξέλιξη συμβάλλει και η νέα σύνθεση της ελληνικής αποστολής εκεί (στο πλαίσιο του Brusells Group), η οποία θεωρείται μακράν πιο επαγγελματική και από τους εταίρους, σε σχέση με την προηγούμενη, για την οποία κανείς δεν εκφράσθηκε ποτέ έστω με έναν κολακευτικό λόγο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί προβλέπει τη μετάθεση γι' αργότερα των βασικών εργασιακών ζητημάτων, αλλά το άνοιγμα τώρα των ασφαλιστικών, με το κούρεμα των υψηλών συντάξεων να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή, όπως και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Επίσης συμφωνία υπάρχει ως προς την θεσμοθέτηση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (στο 16% ή στο 18%), στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων (με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τον ΔΕΣΦΑ και μια σειρά από άλλα projects να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από πλευράς προτεραιότητας), καθώς και σε μια σειρά από άλλα θέματα, για τα οποία οι συνθήκες είναι ώριμες.

Στο εργασιακό, η συμφωνία που υπάρχει είναι ότι θα πάει από Σεπτέμβριο, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης.