Skip to main content

Νορβηγία: Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε βέλος 3.000 ετών

Εκτιμάται ότι ανήκε σε έναν κυνηγό ταράνδων της ύστερης λίθινης εποχής ή της πρώιμης εποχής του χαλκού

Ο αρχαιολόγος Εσπεν Φίνσταντ περπατούσε μέσα στη λάσπη στα βουνά της ανατολικής Νορβηγίας αυτόν τον μήνα, όταν είδε ένα ξύλινο βέλος με μια αιχμηρή άκρη από χαλαζίτη. Ηταν τόσο καλά διατηρημένο που έμοιαζε σαν να είχε χαθεί από κάποιον πρόσφατα.

Το εύρημα, το οποίο ο Φίνσταντ και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι ανήκε σε έναν κυνηγό ταράνδων της ύστερης λίθινης εποχής ή της πρώιμης εποχής του χαλκού, συγκαταλέγεται μεταξύ χιλιάδων αντικειμένων και λειψάνων που έχουν αναδυθεί από το λιώσιμο των πάγων τα τελευταία χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει όλο πιο έντονο το αποτύπωμά της.

Τον περασμένο μήνα, η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία ήταν 1,25 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, καθιστώντας τον Αύγουστο τον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Αυτή η θερμοκρασία λιώνει γρήγορα τους πάγους, από την αμερικανική Δύση μέχρι το Κιλιμάντζαρο, τους Δολομίτες και τα βουνά των Ιμαλαΐων.

Παρόμοιες αποστολές πραγματοποιούνται κοντά στο Άνκορατζ της Αλάσκας, καθώς και στη βορειοανατολική Σιβηρία και τη Μογγολία.

Εδώ και μια δεκαετία, η ομάδα του Φίνσταντ, η οποία διευθύνει το πρόγραμμα Secrets of the Ice, έχει ερευνήσει τα ορεινά περάσματα σε όλη τη χώρα. Το έργο, μια συνεργασία μεταξύ του Δήμου της κομητείας Innlandet και του Μουσείου Πολιτιστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Οσλο, ξεκίνησε το 2011.

Μεταξύ των πιο συναρπαστικών ευρημάτων ήταν η Γιούκα, ένα μωρό-μαμούθ ηλικίας 39.000 ετών που βρέθηκε στη Σιβηρία το 2010, και ένα απολίθωμα δέντρου 280 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στην Ανταρκτική το 2016. Το πιο διάσημο, όμως, εύρημα όλων ήταν ένας παγωμένος άνθρωπος ηλικίας 5.300 ετών που βρέθηκε το 1991 από πεζοπόρους στα βόρεια ιταλικά σύνορα με την Αυστρία.

Πηγή και φωτογραφία: New York Times