Skip to main content

Νορβηγία: Ο Μπρέιβικ που δολοφόνησε 77 ανθρώπους θα μηνύσει την κυβέρνηση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Μπρέιβικ, που έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος δολοφόνος της Νορβηγίας σε καιρό ειρήνης, ισχυρίζεται ότι η απομόνωσή του από το 2012 όταν και οδηγήθηκε στη φυλακή ισοδυναμεί με απάνθρωπη μεταχείριση

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός ακροδεξιός που σκότωσε 77 ανθρώπους σε επίθεση με βόμβα και όπλα το 2011, θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά τη Δευτέρα να μηνύσει το νορβηγικό κράτος για φερόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο Μπρέιβικ, που έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος δολοφόνος της Νορβηγίας σε καιρό ειρήνης, ισχυρίζεται ότι η απομόνωσή του από το 2012 όταν και οδηγήθηκε στη φυλακή ισοδυναμεί με απάνθρωπη μεταχείριση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπρέιβικ κρατείται σε ένα διώροφο συγκρότημα με κουζίνα, τραπεζαρία και αίθουσα τηλεόρασης με Xbox, πολλές πολυθρόνες και ασπρόμαυρες εικόνες του Πύργου του Άιφελ στον τοίχο. Διαθέτει επίσης γυμναστήριο με βάρη, διάδρομο και κωπηλατική μηχανή, ενώ τρεις παπαγάλοι πετούν γύρω από το συγκρότημα. Το δικαστικό σύστημα της Νορβηγίας είναι υπέρ της αναμόρφωσης των φυλακισμένων και κατά της τιμωρίας.

Ο δικηγόρος του, Οystein Storrvik, υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο για τον Μπρέιβικ, ο οποίος τώρα ονομάζεται Fjotolf Hansen, να έχει ουσιαστικές σχέσεις με οποιονδήποτε από τον έξω κόσμο, και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον πελάτη του να στέλνει επιστολές αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.