Skip to main content

New York Times: Παράλογο να προσπαθούμε να σώσουμε την Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι όχι απλώς στο χείλος αλλά από μέρα σε μέρα στη χρεοκοπία» εκτιμά ο Roger Cohen σε άρθρο του στους «The New York Times».

«Η Ελλάδα είναι όχι απλώς στο χείλος αλλά από μέρα σε μέρα στη χρεοκοπία» εκτιμά ο Roger Cohen σε άρθρο του στους «The New York Times», σημειώνοντας πως «η προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα έχει γίνει μια άσκηση με το παράλογο».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η χώρα «δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της, όσες συμφωνίες κι αν βγάλουν από το καπέλο τους οι πιστωτές».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «οι υπουργοί δεν έχουν καμία εμπειρία διακυβέρνησης». Κάνει λόγο για ανύπαρκτη διπλωματική εμπειρία, με αριστερούς υπουργούς που εν έτει 2015 «προσπαθούν να κερδίσουν τον εμφύλιο» που έχασαν το 1949.

Σύμφωνα με τον Roger Cohen, χαρακτηριστικό της μηδενικής διπλωματικής εμπειρίας, η λέξη που χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός προκειμένου να χαρακτηρίσει τις προτάσεις των δανειστών, «παράλογες».

«Το να αναγκάζεις την Ελλάδα και τη Γερμανία να συνυπάρχουν μέσα σε μια νομισματική ένωση θα είναι πάντα μια προσπάθεια να παραπλανήσεις την πραγματικότητα. Οι οικονομίες τους δεν συμβαδίζουν και ακόμη περισσότερο οι ιδιοσυγκρασίες τους» τονίζει.

«Οι περισσότεροι Ελληνες περιμένουν τα χειρότερα» σχολιάζει ο Cohen, καθώς «η κερδοσκοπία οργιάζει» και με δεδομένο την «έλλειψη συμφωνίας [...] η οικονομία θα καταρρεύσει, θα προκληθεί αναταραχή και νέες εκλογές».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, «τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο άσχημα επειδή ακριβώς δεν έχει πλήρως δοκιμαστεί (σ.σ. Grexit και χρεοκοπία)». Στην τελική, «η επιφάνεια έχει πάντα μια λάμψη». «Ένα είναι σίγουρο: Αν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, το μόνο που θα επιτύχει είναι να προλογίσει την επόμενη κρίση σε λίγους μήνες από τώρα» σημειώνει.

Κατά τη γνώμη του, «οι πιστωτές πρέπει να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε έναν αιώνα να αποπληρώσετε το χρέος, αλλά τώρα είστε μόνοι σας. Φτιάξτε τη χώρα, είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ. Κάντε συμμαχίες με ξένους για να μπει χρήμα στην Ελλάδα. Θέλετε να δοκιμάστε την οδό του Πούτιν, με τη Gazprom μέσα στο ΔΝΤ, κάντε το! Εμείς δεν είμαστε στην πλάτη σας πια, για αυτό βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τους Ελληνες να πιστέψουν ξανά στην Ελλάδα χωρίς να είναι έτοιμοι να ρίξουν τις ευθύνες στο Βερολίνο ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».