Skip to main content

Εκλογές 2023: Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική κάλπη τα διεθνή ΜΜΕ

«Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να τερματίσει πρώτο, αλλά είναι πιθανό να επαναληφθεί η ψηφοφορία»

«Οι Έλληνες πάνε στις κάλπες, χωρίς όμως να διαφαίνεται ξεκάθαρος νικητής», σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας τη «μη τελεσίδικη» διάσταση μιας εκλογικής αναμέτρησης που είναι πια, κατά κοινή ομολογία, πολύ πιθανό να κριθεί όχι στις 21 Μαΐου αλλά σε περίπου έναν μήνα από σήμερα: στις αρχές Ιουλίου.

 
Τα διεθνή ΜΜΕ με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική κάλπη-1
Reuters

 

«Οι κυβερνώντες συντηρητικοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, αλλά είναι πιθανό ένα χαώδες (σ.σ. messy) εκλογικό αποτέλεσμα», σημειώνει από την πλευρά του το Politico, υπογραμμίζοντας ότι ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει» την πίεση που έχει δεχθεί η Νέα Δημοκρατία λόγω όσων έχουν προηγηθεί (υποκλοπές, Τέμπη, πληθωριστικές πιέσεις) και ότι, ως εκ τούτου, έπειτα από τις σημερινές εκλογές μπορεί να ακολουθήσει ένας «μαραθώνιος για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Τα διεθνή ΜΜΕ με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική κάλπη-2
Financial Times 

 

«Ξεκινά η ψηφοφορία για τις ελληνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ηγηθεί», αναφέρουν στη δική τους ανταπόκριση οι Financial Times, προβλέποντας ένα «καθαρό προβάδισμα» για τη ΝΔ σήμερα το οποίο όμως δεν θα είναι αρκετό για την αυτοδυναμία.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες, αλλά δεν είναι πιθανό να έχουμε ξεκάθαρο νικητή», αναφέρει το CNN.

 
Τα διεθνή ΜΜΕ με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική κάλπη-3
CNN 

 

Στο ίδιο πνεύμα, και η Wall Street Journal αναφέρει: «Εκλογές στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης και πολιτικού σκανδάλου. Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να τερματίσει πρώτο, αλλά είναι πιθανό να επαναληφθεί η ψηφοφορία».

«Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή στις πρώτες εκλογές αφότου η οικονομία της χώρας τους έπαψε να υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία και έλεγχο από τους διεθνείς πιστωτές που είχαν παράσχει κεφάλαια διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης», σημειώνουν στη δική τους ανταπόκριση οι συντάκτες του πρακτορείου Associated Press, ενώ στην ίδια διάσταση εστιάζουν και οι FT υπογραμμίζοντας ότι «αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια που θα πραγματοποιηθούν χωρίς επιτήρηση από τους Ευρωπαίους εταίρους».

Τα διεθνή ΜΜΕ με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική κάλπη-4
Seattle Times 

 

Προσεγγίζοντας τις εξελίξεις από διαφορετική γωνία, ο Observer/Guardian βλέπει το «σκάνδαλο» των υποκλοπών, την «καταστροφή» των Τεμπών και την «απάθεια» να «ροκανίζουν το προβάδισμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεχόμενος ωστόσο ως υπαρκτό και το γεγονός της «οικονομικής ανάκαμψης» η οποία όμως μπορεί να μην είναι αρκετή για την επανεκλογή του νυν πρωθυπουργού.

Τα διεθνή ΜΜΕ με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική κάλπη-5
the Guardian 

 

«Κυβέρνηση με προτεραιότητα την ανάπτυξη ή ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας; Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa», σημειώνει στη δική της αποδελτίωση η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, βλέποντας ως «πιθανότερο» το ενδεχόμενο νέων εκλογών στις αρχές Ιουλίου.