Skip to main content

Νέα συνάντηση κυβέρνησης-Θεσμών - Στόχος η συμφωνία απόψε

Στο επίκεντρο της νέας συνάντησης βρίσκονται κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί. Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για συμφωνία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 18.00, θα βρεθούν οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια.

Από το οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία ακόμα και απόψε.

Νωρίτερα, πηγές στις Βρυξέλλες σημείωναν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών στο θέμα των «κόκκινων» δανείων έχουν έρθει πολύ κοντά.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα, ενώ δεν απέκλειαν σύγκληση δεύτερου Euro Working Group την Πέμπτη για το «πράσινο φως» της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι δανειστές αναμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την Τρίτη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνιζαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.