Skip to main content

Μια «επιταγή» 600 εκατ ευρώ, τον Ιούνιο..................

Κανένα περιθώριο να κλείσει κατά το αμέσως προσεχές διάστημα το θέμα των ANFAs και των SNPs δεν αφήνουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση.

Κανένα περιθώριο να κλείσει κατά το αμέσως προσεχές διάστημα το θέμα των ANFAs και των SNPs δεν αφήνουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο της.

Ηδη, όπως λένε οι πληροφορίες, το μήνυμα εστάλη στην Αθήνα, εδώ και μέρες και μάλιστα είναι και κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Ότι στην κυβέρνηση θα ξέρουν, αν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα (πολλά) κεφάλαια από τη συγκεκριμένη δεξαμενή για επενδυτικούς σκοπούς, όπως ελπίζουν, τον προσεχή Ιούνιο, το νωρίτερο. Μέχρι τότε, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κανέναν τίποτα, αναφορικά με το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα, αν και οι ελληνικές πιέσεις αυξάνουν.

Όλα δείχνουν ότι τα πάντα θα κριθούν, αφού προηγουμένως θα έχει προηγηθεί ένας σταθμός ουσίας: Η έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι και η δυσκολότερη. Το γεγονός και μόνο ότι το παραπάνω διακύβευμα είναι τόσο υψηλό, καταδεικνύει από μόνο του την κρισιμότητα της διαδικασίας και κυρίως του αποτελέσματος της. Και προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε το εξής: Το ποσό για το οποίο μιλάμε ότι θα κριθεί από την έκβαση αυτής της ιστορίας, υπολογίζεται στα περίπου 600 εκατ ευρώ και λίγο παραπάνω. Οση δηλαδή είναι και η δόση από τα επόμενα ANFAs.

Το ποσό αυτό, στην πράξη, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Κι αυτό γιατί στη βάση του θα χτισθεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων, συνδυαστικά από ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, γεγονός το οποίο θα δώσει μεγάλη ανάσα στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας.