Skip to main content

Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται οι Γερμανοί;

Γιατροί και αστυνομικοί στην κορυφή των προτιμήσεων, ενώ και οι δημοσιογράφοι φαίνεται ότι χαίρουν εκτίμησης. Ενδιαφέρουσα η σύγκριση με αντίστοιχες ελληνικές έρευνες

Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότεροι οι Γερμανοί; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει απάντηση η έρευνα του Trendbarometer για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL, ntv και του περιοδικού Stern, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Σημειωτέον ότι για τη συγκεκριμένη καταγραφή ο όρος «θεσμός» μπορεί να επιδέχεται μία ευρύτερη ερμηνεία, καθώς η έρευνα περιλαμβάνει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους και επίσης, για πρώτη φορά, τα social media.

Περισσότερο από όλους τους θεσμούς οι Γερμανοί εμπιστεύονται, με το εντυπωσιακό ποσοστό 81%, την αστυνομία και τους «γιατρούς». Δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές, ανάμεσα σε γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με δημόσια ταμεία ή όχι. Στην τρίτη θέση με ποοστό 74% βρίσκεται το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, ακολουθούν τα γερμανικά Πανεπιστήμια με 73%, ενώ και τα «Δικαστήρια» στο σύνολό τους συγκεντρώνουν ποσοστό 71%.

Εμπιστοσύνη στον στρατό, όχι στις Εκκλησίες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση με αντίστοιχες έρευνες που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είχαν δηλώσει ότι εμπιστεύονται κυρίως τον στρατό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ενώ σχετικά υψηλά ήταν τα ποσοστά εμπιστοσύνης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, την ΕΛΣΤΑΤ, την κυβέρνηση και την αστυνομία. Λίγο πιο χαμηλό ήταν το ποσοστό της Εκκλησίας, ενώ στις τελευταίες θέσεις της κατάτατξης είχαν υποχωρήσει τα μέσα ενημέρωσης.

Στη Γερμανία ο στρατός μπορεί να μην βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, ωστόσο για το 2024 καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά επτά ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 53%. Όσον αφορά τους θρησκευτικούς θεσμούς, τα στοιχεία είναι μάλλον ετερόκλητα: το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο συγκεντρώνει ποσοστό 41%, η Ευαγγελική Εκκλησία 28%, η Καθολική Εκκλησία μόλις 10% και το Ισλάμ 6%.

Παλαιά και νέα ΜΜΕ

Σχετικά ευχάριστα είναι τα νέα για την παραδοσιακή δημοσιογραφία, αν αναλογιστούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το επάγγελμα διεθνώς: Ο ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνει ότι εμπιστεύεται το ραδιόφωνο. Το 41% εμπιστεύεται τον γραπτό τύπο, ενώ η τηλεόραση συγκεντρώνει χαμηλότερο ποσοστό και συγκεκριμένα 27%. Σημαίνει αυτό ότι πολλοί, ίσως οι νεότεροι, έχουν μεταπηδήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δύσκολο να πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Τα social media περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στην έρευνα του Trendbarometer, αλλά περιορίζονται στην 36η και τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, με ποσοστό 3%.

Για μία ακόμη χρονιά η έρευνα καταγράφει μειωμένη εμπιστοσύνη στην πολιτική. Μόλις ο ένας στους πέντε Γερμανούς δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον θεσμό του Καγκελάριου (ποσοστό 20% έναντι 33% το 2023) ή την κυβέρνηση στο σύνολό της (21%). Για τα πολιτικά κόμματα το ποσοστό μειώνεται στο 13% (έναντι 17% τον περασμένο χρόνο). Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης (66%) προς τον θεσμό του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Πηγή: Deutsche Welle