Skip to main content

Moody's: Οριακά κερδοφόρες οι ελληνικές τράπεζες το 2017-2018

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα υπάρξει μερική βελτίωση της κερδοφορίας στον τραπεζικό κλάδο - Πρόκληση χαρακτηρίζει τα κόκκινα δάνεια.

Ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το 2017 και 2% για το 2018 εκτιμά για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το outlook των ελληνικών τραπεζών παραμένει σταθερό ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες και οι νέες επενδύσεις θα διατηρηθούν σε περιορισμένα επίπεδα.

Αναφορικά με την ανεργία, ο Moody's αναμένει ότι θα κυμανθεί σε ποσοστά μεγαλύτερα του 20%.

Αισιόδοξες ωστόσο είναι οι εκτιμήσεις του οίκου για τον τραπεζικό κλάδο, για τον οποίο αναφέρει ότι διαφαίνεται μερική βελτίωση στην κερδοφορία αλλά και την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, οι καταναλωτικές δαπάνες και οι νέες επενδύσεις θα διατηρηθούν σε περιορισμένα επίπεδα, ενώ σε ποσοστά άνω του 20% θα παραμείνει και η ανεργία. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμά ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων θα εμφανίσουν περαιτέρω πτώση.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Moody’s προσβλέπει σε μερική βελτίωση τόσο της κερδοφορίας όσο και της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων, παρότι, όπως επισημαίνει, τα προβληματικά δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν μία σημαντική πρόκληση.

Τέλος, σύμφωνα με τον οίκο Moody's οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι οριακά κερδοφόρες για το διάστημα 2017 - 2018.