Skip to main content

Ισραήλ: Στο μικροσκόπιο Moody’s και Fitch το αξιόχρεο – Τι φοβούνται οι οίκοι αξιολόγησης

Μετά την Fitch, και ο οίκος Moody’s θέτει υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ -βρίσκεται στο A1-, ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισής του εξαιτίας του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Moody’s γνωστοποίησε την απόφασή του χθες Πέμπτη, με ανακοίνωσή του, δυο ημέρες έπειτα από την ανάλογη κίνηση του Fitch να υποβαθμίσει σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ για τα αξιόγραφα βραχείας και μέσης διάρκειας στο εγχώριο νόμισμα και σε ξένα νομίσματα.

Παράγοντας ενδεχόμενης υποβάθμισης του αξιόχρεου του Ισραήλ είναι, σύμφωνα με τον Fitch, «ο υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της σημερινής σύγκρουσης», με άλλα λόγια το ξέσπασμα «στρατιωτικών συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας με πολλαπλούς παράγοντες για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Ο οίκος αναφέρεται «στη Χεζμπολάχ», σε «άλλες ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή» και «στο Ιράν».

Για τον Moody’s επίσης, η επανεξέταση της προοπτικής συνδέεται με την «απρόσμενη» σύρραξη του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Η πιο σημαντική συνέπεια είναι το ανθρώπινο κόστος», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του με την οποία θίγει «τις συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων στις πιστώσεις».

Προηγουμένως η προοπτική «ήταν σταθερή», θύμισε ο Moody’s, ο οποίος στην επανεξέτασή του θα «αποτιμήσει αν η σύγκρουση είναι πιο πιθανό να κινηθεί προς επίλυση» ή «αν υπάρχει πιθανότητα μεγάλης κλιμάκωσης για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Η προσοχή του «θα επικεντρωθεί στην πιθανή διάρκεια και στο εύρος της σύγκρουσης» καθώς και των «συνεπειών για τους ισραηλινούς θεσμούς, ιδίως για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, για τα δημοσιονομικά και για την οικονομία», εξήγησε. Επισήμανε πως «η περίοδος εξέτασης μπορεί να είναι πιο μακρά από τους συνηθισμένους τρεις μήνες».

Ο Moody’s υπογράμμισε κυρίως τον ασυνήθιστο χαρακτήρα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Το πιστωτικό προφίλ του Ισραήλ έχει αποδειχθεί ανθεκτικό στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στις στρατιωτικές συγκρούσεις στο παρελθόν. Ωστόσο η βαρύτητα της εξελισσόμενης σύγκρουσης εγείρει την πιθανότητα υλικού και παρατεταμένου αντίκτυπου στις πιστώσεις», εξήγησε ο οίκος.

Μολονότι ακόμα «κι ένας πόλεμος βραχείας διάρκειας μπορεί να έχει επίπτωση για την πιστοληπτική ικανότητα», όσο «πιο μακρά και σκληρή είναι η στρατιωτική σύγκρουση, τόσο περισσότερο ο αντίκτυπός της μπορεί να είναι μεγάλος για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, για τα δημοσιονομικά και την οικονομία», επισήμανε.

Κατά τον Fitch, το αξιόχρεο του Ισραήλ μπορεί να μην υποβαθμιστεί, αν υπάρξει «αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, περιορίζοντας τον κίνδυνο υλικού και παρατεταμένου αντίκτυπου στην οικονομία και τα δημοσιονομικά» του Ισραήλ.

Την 7η Οκτωβρίου, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια όταν εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεσή του για να ανακτηθεί ο έλεγχος περιοχών στις ζώνες που υπέστησαν επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 3.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς που διεξάγει σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών αρχών.