Skip to main content

Κατακόρυφη η αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών στην κρίση

Πριν από την κρίση και συγκεκριμένα πριν το 2010 το ποσοστό είσπραξης βεβαιούμενων φόρων και προστίμων ήταν 75% και πλέον το ποσοστό υποχώρησε στο 45%

Η κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αδυναμία καταβολής των φόρων από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών, παρά την αύξηση των φόρων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν από την κρίση και συγκεκριμένα πριν από το 2010, το ποσοστό είσπραξης των βεβαιούμενων φόρων και προστίμων ήταν 75% και πλέον το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 45%.

Αλλά, πώς θα μποορύσε να γίνει διαφορετικά; Από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν θεσμοθετηθεί 50 έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να αγνοούν τις υποχρεώσεις περιμένοντας την επόμενη ρύθμιση.  Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογουμένους χρωστούν στο ελληνικό κράτος.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι σε ποσοστό 85% οι φορολογούμενοι χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ ο καθένας, με το χρέος τους να αντιπροσωπεύει το 2% των συνολικών οφειλών. Αντίθετα, το 1% των οφειλετών χρωστάει ο καθένας περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ και το χρέος τους αντιπροσωπεύει το 80% των συνολικών οφειλών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκτός από την παρατεταμένη ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων, σημαντικός παράγων διόγκωσης των οφειλών είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που εμπόδισε και εμποδίζει τους πολίτες να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Και κάπως έτσι από περίπου τα 38 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο το 2010, έφθασαν στα 95 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016. Οι δε οφειλέτες αυξήθηκαν σε 4,3 εκατ. από ένα εκατ. που ήταν το 2010.